Hoppa till huvudinnehåll

Badar du bastu ofta? Bastutraditionen är nu på Unescos lista över kulturarv – "Det är en helig plats"

En kvinna badar bastu. Hon har en björkpiska i handen.
Finland är nu ett av de 127 länder i världen som har ett kulturarv på Unescos listor. En kvinna badar bastu. Hon har en björkpiska i handen. Bild: Suomen Saunaseura ry/Hannu Pakarinen bastur,bastubad

Den finländska bastutraditionen har lagts till på Unescos lista över immateriella kulturarv.

Det här betyder att Finland nu officiellt ska skydda bastutraditionen.

– Bastun är en plats där man kan skölja av sig den hektiska vardagen både mentalt och fysiskt. Den nya titeln hjälper till att bevara den här platsen, skriver Finlands bastusällskap i ett pressmeddelande.

Bastutraditionen är det första finländska kulturarvet som lagts till på Unescos lista. Projektet att sätta bastun på kartan haft varit igång i några år, på initiativ av tiotals finländska bastusällskap.

Kolme miestä savusaunan lauteilla.
Bastuns roll i att Finland är ett av världens lyckligaste länder ska inte underskattas, säger Finlands bastusällskap. Kolme miestä savusaunan lauteilla. Bild: Petri Aaltonen / Yle bastur,rökbastur,Jämsä,bastubad,Bad och bastubad

Drivkraften bakom projektet har varit viljan att lyfta fram betydelsen av bastukultur.

– Bastun har varit och är en helig plats för finländare, säger Finlands bastusällskap.

Det visar också statistiken - det finns ungefär 3,2 miljoner bastur i landet och ungefär 90 procent av finländarna badar bastu en gång i veckan.

En man och en kvinna sitter i en bastu. Mannen kastar löyly.
Enligt Undervisnings- och kulturministeriet badar nästan 90 procent av finländarna bastu en gång i veckan. En man och en kvinna sitter i en bastu. Mannen kastar löyly. Bild: © 2012 Petri Jauhiainen Sauna (film),bastubad,bad

– Bastun är en oskiljaktig del av vår vardag, välbefinnande och livsstil. I bastun betonas jämlikhet och ömsesidig respekt mellan människor, säger forsknings- och kulturminister Annika Saarikko i ett pressmeddelande.

Finland undertecknade Unescos konvention för tryggandet av det immateriella kulturarvet år 2013. Konventionen tryggar och ger synlighet år människors och gruppers kulturtraditioner.

Kulturarven kan till exempel vara muntliga traditioner, scenkonst, riter eller högtider.

Källor: Finlands bastusällskap, Undervisnings- och kulturministeriet.