Hoppa till huvudinnehåll

Gör en tålig, välkomnande och väldoftande granrismatta till trappan

Julen står för dörren och med den kommer också traditionerna. I många årtionden har gran kopplats ihop med julen på olika sätt, både som julgran, kransar och dörrmatta.

Doften av gran är underbar, speciellt om man klämmer på grenarna eller trampar på dem. Kanske det är därför den lämpar sig så bra som just dörrmatta.

Det går alldeles utmärkt att bara sticka in grenarna i varandra omlott till en slags matta, men lägger man lite mera tid på den får man en tålig, vacker och välkomnande matta som hålls på plats.

Pysselmaterial.
Pysselmaterial. Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Lena Gillberg

Verandan på Strömsö är stor, därför gör vi en stor och grov matta som passar stilen. Det är givetvis smak och behag som avgör hur tjock, bred och lång mattan blir.

Vi hade turen att komma över grova och täta grankvistar från toppen av ett gammalt träd som fallit omkull i en storm, men det fungerar med vilken typ av granris som helst.

Nicke och Lena på Strömsö.
Nicke och Lena på Strömsö. Bild: Yle/Strömsö Strömsö,Lena Gillberg,Niklas Aldén,matta

Sex "granriskorvar" blir en matta

Börja med att lägga grankvistar omlott från mitten av mattan och utåt, till en jämn “korv”. Kläm till för att känna att hela längden blir ungefär lika grov. Fyll på eller klipp bort grenar vid behov.

Använd gärna en pinne som mått på hur långa korvarna skall bli. Låt lite granris sticka ut utanför. Dessa friseras vid behov i efterhand. Notera att allt granris har en under- och en ovansida!

Granris och händer.
Granris och händer. Bild: Yle/Strömsö Strömsö,Lena Gillberg,matta

Om man vill att barren skall synas bättre än den bruna stammen så placeras riset med barrsidan uppåt, d v s på samma sätt som den vuxit på trädet. Surra korven med bindtråd.

Gör önskat antal korvar. Vår matta består av 6 st korvar och är ca 8 cm hög.

Placera korvarna intill varandra. Vänd och vrid på dem tills du är nöjd med formen och utseendet. Bind ihop korvarna i varandra till en matta med t.ex. jutesnöre. Använd en pinne med märkning för att snörena skall bli raka.

Granrismatta tillverkas.
Granrismatta tillverkas. Bild: Yle/Strömsö Strömsö,Lena Gillberg,matta

Stick in lingonris, blåbärsris eller annat pynt för lite extra piff. Om man vill kan man jämna till mattan på sidorna med en sekatör.

Fråga alltid markägaren om lov

En granrismatta är både funktionell och vacker. Den doftar gott och är en fröjd för ögat. När du ändå är igång kan du kanske göra två stycken - en till dig och en till markägaren.

Strömsös veranda.
Strömsös veranda. Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Lena Gillberg,matta