Hoppa till huvudinnehåll

HIFK:s vd nekar till huvudägarens anklagelser – redo att ta bråket till domstol: ”Vi har starka bevis”

HIFK:s Joel Mattsson och MIFK:s Mikko Sumusalo kämpar om bollen
HIFK:s Joel Mattsson och MIFK:s Mikko Sumusalo kämpar om bollen Bild: Matti Raivio/All Over Press IFK Mariehamn,HIFK Fotboll

Den kinesiske ägaren kommer med tröttsamma och konstiga argument, anser HIFK:s vd Christoffer Perret. Att klubben skulle ha vilselett ägaren stämmer inte heller. Vi klargjorde att vi inte skulle leta efter en investerare om vi inte behövde pengar, säger Perret.

HIFK:s kinesiske huvudägare Lucas Jin Chang har tagit bladet från munnen och via sin affärsparter Andrei Zolotko gett sin syn på stridigheterna inom HIFK.

Huvudägaren anser bland annat att man inte brutit några avtal eller löften, och att man är oförstående till varför klubben vill avsluta samarbetet.

– Han kommer med tröttsamma argument och presenterar delfakta. Ägaren har inte fullgjort alla sina förpliktelser och det finns obestridliga bevis, säger HIFK:s vd Christoffer Perret till Yle Urheilu.

Enligt Zolotko har huvudägaren investerat runt en miljon euro i HIFK och man blivit vilseledd gällande klubbens ekonomiska situation.

– Jag tycker att det är ett konstigt argument. De fick en omfattande rapport om vår ekonomiska situation. Vi klargjorde att vi inte skulle leta efter en investerare om vi inte behövde pengar. Behovet var tydligt, säger Perret.

Lucas Jin Chang och Christoffer Perret.
Lucas Jin Chang och Christoffer Perret. Lucas Jin Chang och Christoffer Perret. Bild: Yle/Pekka Viinikka HIFK Fotboll,lucas jin chang

Perret berättar att relationen blev frostig när man skulle göra upp budgeten för 2020. Huvudägaren ville ta in fler spelare men det skulle ekonomin inte klara enligt Perret.

– Budgeten som skickades till licenskommittén hade ett underskott på 900 000 euro. Han ansåg att antingen skulle spelare säljas eller så skulle underskottet täckas så att de skulle stå för 500 000 euro och de andra ägarna för 400 000 euro.

Licenskommittén krävde då ytterligare utredningar över ekonomin.

– Han har undertecknat ett avtal och lovar att uppfylla förpliktelser upp till 1,4 miljoner euro om situationen kräver det. Ungefär 200 000 har realiserats, säger Perret.

"Om de vill ta ärendet till domstol så gör vi det"

Huvudägaren har också meddelat att man är redo att ta till rättsliga åtgärder, men det skrämmer inte Perret.

– Om de vill göra det så är jag inte rädd för resultatet. Vi har starka bevis, skriftliga dokument och jag anser att situationen är ganska tydlig. Om de vill ta ärendet till domstol så gör vi det. Det skulle naturligtvis vara skadligt för oss och jag vet inte om deras avsikt är att försöka skrämma oss.

Fotbollsligan kommer att ge besked om ligalicenserna nästa vecka och Perret är övertygad om att HIFK:s plats inte är hotad.

– Jag förväntar mig att vi får licensen på måndag eller tisdag, och jag förväntar mig att serieplatsen överförs till föreningen i mars nästa år. När Bollförbundet inte ville säga upp kontraktet i förtid hamnar vi nu i ett läge där vi måste komma överens om vem som betalar lönerna under några månader.

– Det finns inte i teorin någon möjlighet att aktiebolaget skulle fortsätta verka utan en förening. Den här saken förändras inte på något sätt. Förhandlingarna skulle underlätta om den andra parten förstod det, säger Perret.

Läs också