Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Hur brexit kan påverka hamnarna i Finland – och fyra andra nyheter att ha koll på

Containrar uppradade på en regnblöt kaj i Nordsjö hamn.
För Finlands internationella handel är hamnen i Helsingfors den huvudsakliga porten för varor som lämnar och kommer in i landet. Containrar uppradade på en regnblöt kaj i Nordsjö hamn. Bild: Ilkka Klemola / Yle Nordsjö hamn,containertrafik,coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,last,Nurminen Logistics Oyj,Nurminen Logistics

God torsdagsmorgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här morgonen.

Hur kommer brexit påverka hamnarna i Finland?

I dagsläget är handeln med Storbritannien en liten del av den fraktverksamhet som pågår i hamnarna i Helsingfors, Hangö, Åbo och Karleby. Trots de små volymerna handlar det ändå om avsevärda summor.

I hamnarna förbereder man sig på en möjligen krånglig övergångstid vid årsskiftet. Extra besvär och extra kostnader - det är inställningen vid de hamnar som Svenska Yle har pratat med om möjligheten att det blir ett brittiskt utträde ur EU utan ett handelsavtal.

Material tillverkat av människan väger snart mer än världens samlade biomassa

Människan tillverkar större mängd material än vad naturen gör. Och vi gör det med rasande fart. Enligt en ny studie av Nature, är vi nu i en brytpunkt.

Material tillverkat av människor, som till exempel plast, betong och metall är mycket väger snart mer än världens totala biomassa. I genomsnitt skapar varje person på jorden mer människotillverkat material än de väger - varje vecka.

Betonghög
Enligt studien bidrar betongtillverkningen till den största mängden antropogen massa. Betonghög Bild: Yle/Anna Ruda betong,rivning

Om trenden fortsätter åt samma håll kommer den allt större antropogena massan i något skede förvandlas till avfall som på något sätt måste tas hand om och som belastar miljön.

Danmark stänger ner från och med i dag

Danmark får en tung jul då landet går inför ännu striktare restriktioner. Från och med i dag stänger alla köpcentrum och hela detaljhandeln stänger från den 25 december och är stängd till den 3 januari.

Mette Frederiksen vid talarpodium under presskonferens.
Enligt statsminister Frederiksen är det viktigt att få bukt på smittspridningen till julfirandet så att epidemin inte tar ännu mer fart. Mette Frederiksen vid talarpodium under presskonferens. Bild: EPA-EFE/All Over Press Mette Frederiksen

Alla skolor och fritidshem stängs från den 21 december. Frisörer och andra mindre verksamheter ska också stänga.

I praktiken är Danmark stängt under julen, konstaterade statsminister Mette Frederiksen på onsdagskvällen. Danskarna uppmanas också att inte resa och att fira jul med färre än tio personer.

Danmark har de senaste dagarna rapporterat kring 3 000 nya coronafall per dag.

Undervisningsministern byts ut i dag - Andersson blir föräldraledig

Li Andersson blir föräldraledig och riksdagsledamoten Jussi Saramo (Vänstern) tar över som vikarierande undervisningsminister.

Ministerbytet kommer att äga rum på eftermiddagen i Stadsrådsborgen. Strax efter kommer Saramo svära ministereden vid en extraordinär session i regeringen.

Andersson har sagt att hon kommer återgå till ministerarbetet nästa sommar.

En bild på Jussi Saramo i riksdagen.
Jussi Saramo håller en presskonferens på torsdag kl. 14.15. En bild på Jussi Saramo i riksdagen. Bild: Pekka Tynell / Yle riksdagsledamöter,riksdagen,Vänsterförbundet,Jussi Saramo

Yle Vegas julbokvaka ikväll

Johanna Holmström, Ulrika Hansson, Alex Schulman och Vigdis Hjorth. Bland annat dessa författare och deras böcker kommer diskuteras på Yle Vegas legendariska bokvaka ikväll klockan 19.22-22.00. Årets julbokvaka bjuder på massor med boktips, läsupplevelser och litteraturdiskussioner.

I den kompletta boklistan, som du hittar här, finns böcker för såväl små som stora. Böcker som varit höjdpunkter, böcker som skaver och böcker som inte släpper taget om en.

Dagens väder

I landets södra och mellersta delar är det i dag för det mesta mulet och uppehåll. I norr är det klarare och kallare.

Det är mellan 0 och +4 grader i de södra och mellersta delarna av landet, i Lappland mellan -20 och -30 grader.