Hoppa till huvudinnehåll

Nya restriktioner från Regionförvaltningsverket: Max tio personer får samlas och onödiga träffar ska undvikas också i jul

En grupp kollegor har möte runt ett kaffebord.
Håll avstånd, tänk på hygienen och undvik närkontakter som inte är nödvändiga, det råder Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland inför jul. Arkivbild. En grupp kollegor har möte runt ett kaffebord. Bild: CC0 kollegor

Från och med nästa vecka fram tills mitten av januari får inte fler än tio personer delta samtidigt i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. Det gäller inom Vasa sjukvårdsdistrikt, Mellersta Österbotten, Södra Österbotten, Birkaland och Mellersta Finland.

Regionförvaltningsverket (RFV) i Västra och Inre Finland har fattat beslut om ett minskat maxantal deltagare i offentliga och allmänna träffar och möten under tiden 22 december till 17 januari. Begränsningarna är sedan tidigare i kraft i Birkaland och nu införs de i de övriga redan nämnda sjukvårdsdistrikten.

Beslutet om max tio personer kommer bara 17 dagar efter att RFV senast införde hårdare restriktioner, då med maxantal deltagare på 20 personer. I ett pressmeddelande uppger RFV att den begränsningen har lugnat coronaläget i Västra och Inre Finland, men inte tillräckligt.

I pressmeddelandet motiverar RFV sitt beslut med att begränsningarna är nödvändiga för att lugna det epidemiologiska läget. I synnerhet med jul och nyår på kommande då finländarna kommer att röra sig mer än tidigare, dels inom landet och dels utanför landets gränser. Det finns en risk att läget förvärras.

RFV: Slopa närkontakter också under julfirandet

Även om man får ordna möten med upp till tio personer rekommederar RFV starkt att man undviker alla fysiska möten som inte måste ordnas. RFV betonar vikten av att noga följa Institutet för hälsa och välfärds (THL) anvisningar om avstånd och hygien.

Beslutet som RFV fattat berör alla offentliga tillställningar, till exempel marknader, konserter, teaterföreställningar och idrott med publik.

Det som beslutet inte berör är privata tillställningar, som till exempel familjeträffar. Det berör inte heller normal och kontinuerlig serviceverksamhet. Också myndighetsmöten får hållas som normalt och omfattas inte av begränsningarna, det gäller till exempel kommunala förtroendeorgan. Dock rekommenderar RFV att dessa möten hålls på distans.

För att få coronaläget under kontroll anser RFV att det är skäl att slopa närkontakter som inte är nödvändiga med andra personer, det gäller också under julfirandet.

Wasa Teater förlänger speluppehållet

Det nya beskedet från RFV innebär att pausen i föreställningarna på Wasa Teater fortsätter. Det är bara två föreställningar som berörs, uppger marknadsföringschef Jan Fröjdö.

I början av januari var ett gästspel av Siri Fagerudd inbokat, man söker nu ett nytt datum för den föreställningen i februari. Det samma gäller föreställningen Hundliv som var inbokad 15-16 januari. De som hunnit köpa biljetter kommer att kontaktas av teatern.

Nu hoppas man få hålla fast vid premiären av Ernst Underbar som är inbokad till 29 januari. Fröjdö berättar att skådespelarna som bäst håller på och arbetar med den.

Biljettförsäljningen håller öppet som vanligt även om föreställningarna är på paus just nu.

Vasa stadsteater fortsätter hålla stängt

Också Vasa stadsteater fortsätter hålla stängt med anledning av beskedet från RFV. Nästa inplanerade föreställning är konserten Tähtihetkiä, den spelas 21-22 januari.

Trots att speluppehållet fortsätter försäkrar teaterchefen Seppo Välinen att de kör framåt med full fart.

- Det är tråkigt att pausen av föreställningarna fortsätter. Men jag måste se till att säkerheten hålls för både våra arbetare och våra kunder. Vi kan inte vänta tills vi får dela teaterkonsten tillsammans med vår publik igen. Jag tror hårt på att vi är på väg mot bättre tider, under tiden fortsätter vårt arbete på teatern med en ny säsong i sikte, säger Välinen i ett pressmeddelande.

Vasa stadsteater kommer så snabbt som möjligt att ta kontakt med alla kunder som hunnit boka biljetter till föreställningar som nu ställs in och bokas om.

Artikeln uppdaterad 17.12.2020 kl 14.27 med information från Vasa stadsteater.
Artikeln uppdaterad 17.12.2020 kl 15.08 med information från Wasa Teater.