Hoppa till huvudinnehåll

Nya undervisningsministern Jussi Saramo vill jobba mot mobbning – men tvingas försvara indragna stöd till äldre arbetslösa

En skallig man står vid ett podium.
Jussi Saramo höll sin första presskonferens i dag. En skallig man står vid ett podium. Bild: Lehtikuva Jussi Saramo

Undervisningsminister Jussi Saramo hoppar in för föräldralediga Li Andersson och vill jobba mot mobbning. Som partiledare i regeringen får han ändå ta ställning till mer kontroversiella frågor som pensionsslussen.

Vänsterförbundets vice ordförande Jussi Saramo inledde i dag sitt jobb som undervisningsminister med att skryta över partiets senaste utbildningspolitiska framgångar.

– Den utvidgade läroplikten är det största enskilda steget för jämlikhet inom utbildningen under det här årtusendet, sa Saramo vid sin första presskonferens.

Enligt Saramo börjar undervisningsministeriet tillsammans med kommunerna omedelbart jobba med detaljerna i reformen som göra utbildningen på andra stadiet avgiftsfri och garantera att alla får en studieplats efter grundskolan.

Reformen ska gälla alla dem som går ut grundskolan i vår.

– Den innebär en stor lättnad för många familjer med små eller medelstora inkomster och vi har fått mängder av positiv respons från unga och deras familjer, sa Saramo som inte nämnde den massiva kritik som reformen också har fått.

Vill jobba mot mobbning

I slutet av januari eller början av februari ska Saramo presentera ett åtgärdsprogram mot mobbning och utanförskap. Programmet som har beretts i samråd med riksdagsgrupperna ska innehålla konkreta åtgärder för att minska på mobbningen.

– Det är viktigt att vi gör allt vi kan för att förhindra mobbning. Skolan måste vara en trygg plats för barn och unga, sa Saramo.

Saramo som ska representera Vänsterförbundet i den så kallade kvintetten av regeringspartiernas partiledare ställs ändå inför frågor som är mer kontroversiella inom Vänsterförbundet.

Inom kort väntas regeringen fatta beslut om att slopa den så kallade pensionsslussen som gett ekonomisk trygghet till arbetslösa som närmar sig pensionsåldern.

– Eftersom vi måste nå någon slags kompromiss är det viktigt för oss att de människor har nytta av eller hamnar i pensionsslussen inte lämnas i sticket. Som motvikt måste man skapa mekanismer som minskar på åldersdiskriminering och erbjuda stöd så att fattigdomen bland de äldre inte ökar, sa Saramo.

Vikarierar Li Andersson fram till sommaren

Jussi Saramo utnämndes till undervisningsminister av president Sauli Niinistö på torsdag eftermiddag. Han vikarierar för Li Andersson som ska vara föräldraledig under våren.

Li Andersson väntas återgå till ministerjobbet under sommaren, men ska under sin föräldraledighet delvis sköta partiledarskapet. Hon har också sagt att hon tänker delta i kommunalvalkampanjen.

Saramo leder ändå Vänsterförbundets arbete i regeringen och ingår i den så kallade kvintetten av regeringspartiernas partiledare.

Saramo är riksdagsledamot från Nyland, bor i Dickursby i Vanda och är utbildad datanom.

Artikeln uppdaterad kl. 17.11: Saramo är datanom, inte merkonom som det tidigare stod.

Läs också