Hoppa till huvudinnehåll

Skiljedomstolen halverade straffet – men Ryssland får inte tävla i två olympiska spel

Ryska idrottare under neutral flagg på OS-invigningen 2018.
Vid OS 2018 tävlade ryska idrottare under neutral flagg. Ryska idrottare under neutral flagg på OS-invigningen 2018. Bild: imago/Sven Simon/ All Over Press Vinter-OS i PyeongChang 2018,olympiska spelen

Ryssland stängs av från internationell idrott i två år har skiljedomstolen Cas bestämt. Cas väljer därmed att halvera den fyraåriga avstängning som Wada gav i december 2019.

För ett drygt år sedan bestämde antidopningsbyrån Wada att Ryssland skulle stängas av från all idrott i fyra år. Avstängningen gör att landet inte kan delta i mästerskap som OS, Paralympics, VM och EM.

Bakgrunden till avstängningen är den statsstyrda dopningen i Ryssland och manipulering av dopningstester.

Ryssland valde att överklaga till idrottens skiljedomstol Cas, och under hösten hölls flera förhör och förhandlingar. I dag kom Cas med sitt beslut och man väljer att förkorta straffet från fyra till två år.

Avstängningen gäller till den 16 december 2022 och det betyder att ryska idrottare inte får tävla i sommar-OS i Tokyo nästa år eller i vinter-OS i Peking 2022. Ryska idrottare som kan bevisa att de är rena kan få tillåtelse att tävla under neutral flagg.

Wadas chef nöjd och missnöjd

– Vi är nöjda över att vi vann detta ärende och vi lämnade ingen sten orörd när vi undersökte denna komplexa fråga och presenterade vårt material för Cas. Panelen håller med om att ryska myndigheter på ett fräckt och olagligt sätt manipulerat laboratoriedata i ett försök att dölja ett dopningsprogram.

– Vi är dock besvikna över att Cas inte godkände den fyraåriga avstängning som vi begärde. Vi anser att det skulle ha varit rimligt men Wada är inte domare utan åklagare och vi måste respektera beslutet, säger Wadas chef Witold Banka i ett pressmeddelande.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Tass är Rysslands antidopningsbyrå Rusada heller inte helt nöjd med domen.

Cas skriver i sin dom att man ser allvarligt på dopning men att ett kortare straff kan förändra kulturen i rysk idrott, och uppmana nästa generation att delta i ren internationell idrott.

Under avstängningsperioden kommer Ryssland inte att få arrangera några mästerskap, med undantag av de som man redan tilldelats. President Vladimir Putin och hans regering får heller inte besöka OS eller andra mästerskap.

Det är nu upp till internationella olympiska kommittén och andra internationella förbund att implementera beslutet som börjar gälla omedelbart.

Läs också