Hoppa till huvudinnehåll

Ytterst jämn kamp om placeringen av det nya konserthuset i Åbo – men Självständighetsskvären fick grönt ljus i stadsstyrelsen

Självständighetsskvären i Åbo vid åstranden. Åbo stadsteater syns i bakgrunden.
Här ska det nya konserthuset byggas, om detaljplaneändringen godkänns. Självständighetsskvären i Åbo vid åstranden. Åbo stadsteater syns i bakgrunden. Bild: Arash Matin / Yle Åbo,Aura å,Åbo konserthus,Självständighetsskvären

Det nya konserthuset i Åbo borde byggas på Självständighetsskvären, det ansåg stadsstyrelsen på torsdagen. Men styrelsen var långt ifrån enhällig och det krävdes flera omröstningar innan styrelsen fattade beslutet.

Styrelsen behandlade ett förslag till en ändring i detaljplanen för området. Det här skulle möjliggöra bygget på tomten.

Det var De gröna och Samlingspartiet som var för att konserthuset ska byggas i parken mellan Åbo stadsteater och Wäinö Aaltonens museum. Socialdemokraterna, Vänsterförbundet, Centern och Sannfinländarna motsatte sig och skulle ha velat se andra alternativ.

– Vi beslöt att konserthuset kan byggas på Självständighetsskvären med mindre förändringar, säger stadsstyrelsens ordförande Sini Ruohonen (Saml).

Det var Ruohonen som föreslog några tillägg i beslutet. Bland annat ska konserthuset planeras så, att området är trivsamt och huset ska också passa in i området.

Vänsterförbundets Jaakko Lindfors föreslog att konserthuset planeras på Spindeltomten, och att ärendet skickas i snabb takt till stadsmiljönämnden. SDP:s Piia Elo föreslog i sin tur att det beslut som fattades i stadsmiljönämnden är i kraft och att projektet stoppas tills vidare. Nämnden beslöt tidigare att remittera ärendet till ny beredning, men trots det valde stadsdirektör Minna Arve att lyfta ärendet till stadsstyrelsen.

Båda förslagen förlorade ändå i omröstning.

Läs också