Hoppa till huvudinnehåll

Fem kommuner i Österbotten har gått över i samhällsspridning

En kvinna med långt ljust hår och rutig kappa står i ett höstigt landskap och har ett munskydd i ansiktet.
Marina Kinnunen. En kvinna med långt ljust hår och rutig kappa står i ett höstigt landskap och har ett munskydd i ansiktet. Bild: Anna Wikman / Yle direktörer för sjukvårdsdistrikt,Vasa,Vasa sjukvårdsdistrikt,kinnunen

Österbottens coronsamordningsgrupp konstaterar att Vasa, Korsholm, Nykarleby, Malax och Korsnäs nu befinner sig i epidemins spridningsfas. Men de rådande rekommendationerna anses ändå tillräckliga.

Under sitt möte på fredag kunde gruppen konstatera att läget i fem kommuner inom Vasa sjukvårdsdistrikt är så pass allvarligt att de nu befinner sig i fasen för samhällsspridning.

Framförallt i Vasa och Korsholm har många personer i olika åldrar blivit exponerade för viruset, varför incidensen också har stigit i dessa kommuner.

- På vissa ställen har incidensen varit hög redan en längre tid, men den har gått lite uppåt hela tiden också på de större orterna, säger gruppens ordförande och sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen.

Några nya rekommendationer blir det ändå inte.

- Alla våra starka rekommendationer som redan är i kraft gäller för hela sjukvårdsdistriktet, säger Kinnunen.

Resten av sjukvårdsdistriktet är fortfarande i accelerationsfasen.

– Även om en del av kommunerna i regionen fortfarande befinner sig i accelerationsfasen så är det viktigt att vi alla i Österbotten följer de givna rekommendationerna och restriktionerna i förebyggande syfte. I höst var vi redan en gång i ett läge där smittfallen ökade med fördröjning även i kommuner där läget till en början verkade lugnt, fortsätter Kinnunen.

Under fredagen meddelade distriktet om åtta nya fall. I Korsholm har man sedan torsdag kväll stängt skolor på grund av tre coronafall. Under fredag eftermiddag uppdagades ytterligare tre fall i Korsholm.

Österbottens coronasamordningsgrupp möts nästa gång på tisdag nästa vecka, förutsatt att inget stort händer under veckoslutet.

Regionförvaltningsverket beslöt igår, den 17 december, att högst 10 personer får samlas vid allmänna sammankomster. Det gäller till den 17 januari.

Coronasamordningsgruppens rekommendationer hittas här. De förlängdes på fredagens möte och är i kraft till den 17 januari.

Fira jul i ett och samma sällskap och kolla reserekommendationerna

Coronagruppen betonar vikten av att vi nu firar jul i samma sällskap med högst 10 personer. Med tanke på spridningen av epidemin är det viktigt att vi begränsar antalet kontakter. Begränsningen på tio personer inkluderar även barn.

Gruppen har också tagit fram rekommendationer som gäller resande under jultiden. De hittas på samma ställe som de övriga rekommendationerna.

Artikeln uppdaterad kl. 16.30 med information om julfirandet och reserekommendationerna.