Hoppa till huvudinnehåll

Hans Mäenpääs skidkarriär i fara – ställer istället upp i ”galen” satsning tillsammans med Freddi Smulter: ”Får se om vi överlever”

Hans Mäenpää och Fredrik Smulter.
Hans Mäenpää och Fredrik Smulter. Hans Mäenpää och Fredrik Smulter. Bild: Mikael Oivo, Magnus Eklöv / Yle Fredrik Smulter,hans mäenpää

Hans ska göra något riktigt grymt, slår Fredrik Smulter fast. På lördag ska Hans Mäenpää och Smulter nämligen tillsammans ta sig an två olika milstolpar på stakmaskin. Smulter ska klara ett maraton – medan Mäenpää ska slå världsrekordet på 100 kilometer.

– Lite omväxling i coronavardagen, säger "Freddi" Smulter och skrattar gott då Yle Sporten når honom per telefon.

Tidigare under fredagen hade Smulter nämligen avslöjat att han tillsammans med Hans Mäenpää ska ta sig an en tuff utmaning på stakmaskin på lördag. Smulter tänker nämligen klara ett maraton på maskinen.

– Även om min tid inte kommer att vara exceptionell så vill jag nog säga att det är unikt för en man som väger 140 kilogram att stå och göra stora armrörelser i tre timmar. Men jag är bara sidoshowen. Det är Hans som ska göra något riktigt grymt, säger han.

Mäenpää – i övrigt känd som långdistansåkaren som åkte längre än någon annan gjort på ett dygn – ska nämligen försöka slå ytterligare ett världsrekord: 100 kilometer på stakmaskin.

Det nuvarande rekordet är enligt Smulter 6 timmar och 42 minuter.

– Jag drog 3,5 timme förra veckoslutet, skämtade om att jag borde jaga rekordet på 100 km på sociala medier och sedan dess har Freddi jagat mig, berättar Mäenpää och skrattar.

– Men nog har det alltid funnits i baktankarna. Det här är ett rekord jag gärna går efter. Och nu då jag inte kan skida alls och med coronan, så kändes det som ett bra läge, fortsätter han.

Smittades och skadades – allvarligt

Coronan, ja. Mäenpää insjuknade själv i covid-19 för två månader sedan och återhämtningen har varit jobbig.

– Jag gjorde ett test i går för att se var jag ligger. Jag är inte alls i samma form som tidigare. Det har varit som att börja om från början, förklarar han.

Men du tror ändå att du är i tillräckligt bra form för att ta dig an rekordet på stakmaskin?

– Nog ska jag klara det. Jag måste bara vara tillräckligt ivrig i starten. Det är maxnivån som inte är tillräckligt bra just nu, men det måste den inte heller vara för att jag ska klara världsrekordet. Det är mest handen jag oroar mig för.

Hans Mäenpää i skidspåret i Jakobstad.
Hans Mäenpää. Hans Mäenpää i skidspåret i Jakobstad. Bild: Mikael Oivo / Yle längdskidåkning,hans mäenpää

Handproblemen är nämligen allvarligare än vad coronaviruset blev för Mäenpääs del. I samband med ett träningsläger tidigare på hösten föll Mäenpää under en löpningsrunda och vred handleden då han skulle dämpa fallet.

Följden blev att två artärer stockades helt.

– Så då jag går ut fryser handen bort. Jag kan inte hålla i en skidstav. Därför blir det knappast några skidtävlingar för mig i vinter, säger Mäenpää.

Ursprungligen var tanken att Mäenpää inom kort skulle genomgå en bypass-operation för att lätta på läget.

– Men i går ringde läkaren och menade att det kanske inte blir av. Att en bypass-operation inte hjälper. De menade att det går om av sig själv inom 4-5 år. Men det har jag inte tid med. Så vi är lite oense, säger Mäenpää och skrattar till.

Inget världsrekord

Men att slå världsrekordet på stakmaskin ska inte vara ett problem – skadan till trots – intygar Mäenpää.

– Det är ju på grund av skadan som jag gör sådana här galna grejer nu, säger han.

Dessvärre blev det inget världsrekord för Mäenpää.

– Bra känsla från start. Höll jämn ooch bra fart till 45km, Men fick alltmer problem med smärtor i handen, skriver han på Instagram.

– Blir nog ett nytt försök i framtiden men då med bättre uppladdning och två friska händer, fortsätter han.

Stakmaskinen är ingen främling för Mäenpää och Smulter. För långdistansspecialisten hör den till den vanliga träningsutrustningen, medan Smulter fattade tycke för den efter att bänkpresskarriären tog slut.

Efter det har Smulter tagit hand om världsrekorden för längsta distans på två olika tidsintervall: en minut och fyra minuter.

– För mig handlar det mest om att bara klara ett helt maraton. Efter min prestation får jag stå och heja på Hans i tre och en halv timme. Så det blir nog en heldag med stakmaskinen – om man överlever. Får se, säger han och skrattar.

Träffen ägde rum i Malax, men inte hemma hos Smulter, utan i Pixnehallen.

– "Pig House Gym" är lite för mögligt, så det skulle bli för hardcore, säger Smulter.

Artikeln uppdaterad efter att Mäenpää meddelat om resultatet på Instagram.

Läs också