Hoppa till huvudinnehåll

Modernas coronavaccin ser ut att få grönt ljus i USA – blir det andra godkända vaccinet i väst

En vaccinspruta och liten flaska där det står covid-19.
Moderna-vaccinet väntas få grönt ljus i USA inom kort. En vaccinspruta och liten flaska där det står covid-19. Bild: AFP / Lehtikuva Moderna,vaccin,coronavirus,COVID-19,Coronavaccin

Läkemedelsbolaget Modernas coronavaccin ser ut att bli det andra vaccinet som kommer att godkännas i USA. En expertpanel för USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA gav under torsdagen grönt ljus för vaccinet.

Panelens åsikt är inte bindande för FDA, men ofta fattar myndigheten sitt beslut i enlighet med den.

Enligt kommissioner Stephen Hahn från FDA kommer myndigheten att nu arbeta snabbt för att bevilja akut godkännande av vaccinet. FDA:s besked väntas under fredagen.

Godkänns vaccinet betyder det att det kunde börja distribueras redan nästa vecka.

FDA har redan godkänt Pfizers och Biontechs coronavaccin.

Moderna vaccinet är lättare att lagra

Moderna har rapporterat att dess vaccin är cirka 94 procent effektivt för att förebygga covid-19. Vaccinet har i tester varit något mer effektivt hos unga vuxna än hos äldre.

Modernas vaccin är väldigt likt Pfizers och Biontechs vaccin.

En signifikant skillnad mellan vaccinerna är ändå att Modernas, enligt företaget, kan lagras i kylskåpstemperatur i en och en halv månad och ett halvt år i minus 20 grader.

Pfizers och Biontechs vaccin kan enligt företagen förvaras i kylskåp i fem dagar och kräver minus 70 graders nerkylning för en längre tid.

EU ska utvärdera Moderna 6 januari

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA sa på torsdag att den kommer att utfärda sin vetenskapliga bedömning av Moderna-vaccinet den 6 januari, vilket är tidigare än man meddelade innan.

EMA väntas godkänna Pfizer- och Biontech-vaccinet den 23 december.

Utöver USA har Storbritannien, Kanada, Mexiko och Bahrain redan godkänt Pfizers och Biontechs coronavaccin.

Källor: AP, CNN, Reuters