Hoppa till huvudinnehåll

Smittspårarnas telefoner går heta i Korsholm - oklart hur många som sätts i karantän efter tre positiva resultat i högstadiet

Korsholms högstadium på vårvintern i eftermiddagsljus. En ljus, låg tegelbyggnad.
Efter ett par konstaterade fall av covid-19 i Korsholm i början av veckan testades flera exponerade, det ledde till att man på torsdagskvällen fick veta att tre elever i Korsholms högstadium hade smittats. Arkivbild. Korsholms högstadium på vårvintern i eftermiddagsljus. En ljus, låg tegelbyggnad. Bild: Yle / Axel Brink korsholms högstadium

Ringer du angående covid-19 kanske? Så svarar överläkare Sofia Svartsjö i Korsholm i telefon under fredagsförmiddagen när hon hör att personen i andra ändan ringer från Yle Österbotten. Det är bråda tider på Korsholms hvc just nu. Efter en lång period av bara något enstaka fall här och där får smittspårarna jobba febrilt efter att tre fall konstaterats bland elever i Korsholms högstadium.

På torsdagskvällen kom beskedet att tre elever i Korsholms högstadium har covid-19. Snabbt fattade kommunens beredskapsledningsgrupp beslutet om att övergå till distansundervisning i högstadiet men också i intilliggande Smedsby-Böle skola för höstterminens två sista dagar. Man beslöt också stänga Smedsby förskola och Solbackens daghem under fredag och lördag.

Anledningen är att de smittade eleverna har familjemedlemmar i de enheter som stängdes. Överläkare Sofia Svartsjö i Korsholm berättar att exponering inte tidigare har lett till stängning men att de med tanke på julhelgen som är på kommande ville ta det säkra före det osäkra.

- Vi vill vinna tid och ge smittspårarna en chans att få jobbet gjort och på det sättet kunna hindra smittspridning, säger Svartsjö.

Efter att smittspårningen är gjord kommer man att fatta beslut om ytterligare stängning av enheter.

Sofia Svartsjö, överläkare för samarbetsområdet för primärvården i Korsholm och Vörå
Det är bråda dagar och överläkare Sofia Svartsjö ler kanske inte fullt så stort som hon gjorde när den här bilden togs. Men en lättnadens suck kan hon dra över att det konstaterade fallet på Solgård inte ledde till ytterligare fall av covid-19. Arkivbild. Sofia Svartsjö, överläkare för samarbetsområdet för primärvården i Korsholm och Vörå Bild: Yle/Kati Enkvist. sofia svartsjö

Antalet personer i karantän klarnar till kvällen

När Yle Österbotten når Sofia Svartsjö på fredagsförmiddagen håller hon som bäst på och går rond på en avdelning och har därför inte några exakta siffror på hur många som hittills försatts i karantän. Men hon berättar att smittspårarna arbetar febrilt.

Svartsjö har inte heller uppgifter om de tre eleverna går i samma klass och om de kan ha exponerat andra utöver folk i skolan. Det hon vet är att de inte hör till samma familj.

- Jag har bristfällig information. Smittspårarna håller på och kartlägger vilka närkontakter de tre har haft. Det klarnar först till kvällen. Men det vi vet är att det i skolsammanhang kan vara många.

Bildningsdirektör Denice Vesterback har lite mer information att ge Yle Österbotten.

- De går i olika klasser. Smittspårning pågår och alla som har exponerats har eller kommer att meddelas. Det har gått ut meddelanden på Wilma till de som berörs, säger Vesterback.

De tre fallen i högstadiet upptäcktes i samband med smittspårning efter fall som konstaterades i Korsholm i början av veckan.

- Det är efter testning av närkontakter som vi upptäckte tre fall till i högstadiet, säger Svartsjö.

Användning av munskydd har gått i vågor

Svartsjö säger att en del av de tre fall som konstaterades på torsdag kväll har suttit i karantän med anledning av de fall som konstaterades i början av veckan i Korsholm. Hon vet inte om de och övriga elever har använt munskydd.

- I början använde nästan alla munskydd men det har gått i vågor bland eleverna. Det har varit upp till 70 procent men i perioder ner till 50 procent. 100 procent har det inte varit.

Svartsjö kan som hon säger bara tala av egen erfarenhet från vården där hon har sett att munskydd hjälper.

- Det ser ut att skydda om man använder munskydd, åtminstone i vården. Men det kommer väl att visa sig senare när det görs forskning.

I oktober delade kommunen ut fem stycken munskydd i tyg vardera åt alla elever i årskurserna 7-9. I början användes de flitigt men det har trappats ner vartefter, speciellt i december.

Denice Vesterback gör uppskattningen att omkring 50 procent av eleverna i årskurserna 7-9 har använt munskydd.

- Vi har gett ut tydliga rekommendationer i upprepade repriser, men vi kan inte tvinga någon att använda munskydd.

Julfesten blir av som planerat - på distans

Efter några försök att få tag på Korsholms bildningsdirektör Denice Vesterback har hon till slut några minuter extra att prata med Yle Österbotten på fredagseftermiddagen. Av förståeliga skäl är det extra mycket på bildningdirektörens bord just den här dagen.

- Vi snubblade på mållinjen, säger Vesterback och syftar på att i morgon lördag är den sista skoldagen på höstterminen.

bildningsdirektör Denice Vesterback
Det goda i det illa är att jullovet kommer emot, säger bildningsdirektör Denice Vesterback. Arkivbild. bildningsdirektör Denice Vesterback Bild: Yle/Anna Ruda Korsholm,denice vesterback

Trots att det blev distansundervisning de sista två dagarna på höstterminen kommer julfesten att bli av precis som planerat - på distans. På grund av det rådande läget har man redan länge planerat en digital julfest. Alla har fått vara med och banda in sin del till julfesten.

Hur går ni vidare?

- Vi följer med smittkedjan och hur det utvecklas men smittspårningen för skolans del är avslutad. Nu har allt överlämnats till hvc, säger Vesterback.

Planen är att inleda vårterminen den 7 januari som planerat.

- Det goda i det illa är att jullovet kommer emot nu och att det inte sker någon massexponering i våra utrymmen. Jag hoppas att vi har agerat i god tid.

Inga nya fall på äldreboende

Samtidigt kan Sofia Svartsjö dra en lättnadens suck. Det fall av covid-19 som konstaterades hos en anställd på äldreboendet Solgård i Smedsby i början av veckan har inte spridit sig, varken till klienter eller till övriga anställda.

Genast fallet konstaterades testades de som exponerats på Solgård.

- Vi gör förstås en testuppföljning om tio dagar men så här långt känns det skönt, säger Svartsjö.

I vanliga fall tas inte tester för covid-19 vid Korsholms hvc på helger men i och med dagens febrila smittspårning uppger Svartsjö att man eventuellt kommer att ta tester också under lördagen. Det beror på vad man hinner med under fredagen och vad som framkommer i smittspårningen.

- Vi har en ny topp. Vi har haft det lugnt i Korsholm i flera veckor med något enstaka fall. Nu håller vi tummarna att det inte kommer några fler fall.

Artikeln uppdaterad 18.12.2020 klockan 15.06 med citat av bildningsdirektör Denice Vesterback