Hoppa till huvudinnehåll

Tre nya fall i Korsholm - smittspårningen fortsätter på lördag

Sofia Svartsjö, överläkare för samarbetsområdet för primärvården i Korsholm och Vörå
Överläkare Sofia Svartsjö. Arkivbild. Sofia Svartsjö, överläkare för samarbetsområdet för primärvården i Korsholm och Vörå Bild: Yle/Kati Enkvist. sofia svartsjö

På fredag eftermiddag kan överläkare Sofia Svartsjö i Korsholm berätta att man fått ytterligare tre positiva testresultat. De nya fallen är alla kopplade till de tre tidigare i Korsholms högstadium. Smittspårningen kommer att fortsätta under lördagen.

Smittspårningen pågår alltså fortfarande och kommer att fortsätta under lördagen. I det här skedet kan Svartsjö inte ge någon siffra på hur många som kommer att försättas i karantän.

- Ganska många är det ju, eftersom det är frågan om skolexponeringar. Alla ska kontaktas ikväll och senast imorgon och då borde vi veta ungefär hur många det rör sig om, säger Svartsjö.

Nya fall inom familjerna

Under fredagens lopp har det tagits såväl snabbtest som vanliga coronatest och ytterligare tre fall har nu konstaterats, alla kopplade till de tre tidigare fallen.

- De nya fallen är inom familjerna och personerna befann sig redan i karantän. Inga nya skolor eller daghem är involverade, säger Svartsjö.

Såvitt Svartsjö vet har de smittade högst lindriga symtom.

Beredskapsgruppen möts på lördag

På torsdag kväll kom beskedet att tre elever i Korsholms högstadium har covid-19. Kommunens beredskapsledningsgrupp fattade snabbt beslutet att övergå till distansundervisning i högstadiet men också i intilliggande Smedsby-Böle skola för höstterminens två sista dagar. Man beslöt också stänga Smedsby förskola och Solbackens daghem under fredag och lördag.

Under helgen måste man också få klarhet i om Solbackens daghem kan öppna på måndag.

På lördag eftermiddag möts kommunens beredskapsgrupp för att dryfta situationen.