Hoppa till huvudinnehåll

Flera coronafall i Korsholm – både serviceboende och skolor drabbade

En sjukskötare håller i ett coronavirustest.
En sjukskötare håller i ett coronavirustest. Bild: Sami Takkinen / Yle coronavirus,Coronatestning

Coronasmitta har nu konstaterats på serviceboendet Solgård och serviceboendet Elvira i Korsholm. Sammanlagt tre personer är smittade och testning av personal och klienter pågår som bäst.

Två av de tre smittade är klienter och har kopplingar till tidigare smitta hos personal. Under lördagen pågår masstestning av klienter och personal.

- Klienterna mår åtminstone än så länge bra. Vi följer med situationen och båda får vara kvar på sina avdelningar, säger Sofia Svartsjö, överläkare i Korsholm.

Det har varit tillåtet med besök vid serviceboendena enligt överenskommelse. Men nu hoppas Svartsjö att anhöriga väntar med besök.

- Jag vädjar till anhöriga att inte besöka serviceboendena nu.

Svaren från lördagens masstestningarna väntas om några dagar.

Intensiv smittspårning pågår

Vid Smedsby-Böle skola har tre fall av coronasmitta konstaterats. Smittspårningen pågår fortfarande och vårdnadshavare till berörda har informerats under lördagen.

Fallen vid lågstadieskolan har kopplingar till tidigare uppdagade coronafall i högstadiet. Och för tillfället är 100-tals personer i karantän.

Som bäst pågår smittspårning också vid Solbackens daghem. Vid daghemmet har hittills konstaterats ett fall.

Smittspårning pågår också vid Smedsby-Böle förskola. Vid daghemmet Knattestjärnan, där även smittspårning gjorts, har man däremot inte konstaterats smitta.

- På söndagen fattar vi beslut om Solbackens daghem hålls stängt eller kan öppna på måndag, säger Svartsjö.

Under veckan har totalt 26 nya coronafall konstaterats i Korsholms kommun.

Läs också