Hoppa till huvudinnehåll

Har du köpt alla julklappar? Så här har coronaviruset påverkat julshoppare: "Vi tänker inte driva runt i butikerna"

Julpynt i ett varuhus. I bakgrunden syns tre shoppare, varav två har munskydd.
Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att undvika julshopping i rusningstid. Vi tog pulsen på julshoppingen den sista lördagen innan jul. Julpynt i ett varuhus. I bakgrunden syns tre shoppare, varav två har munskydd. Bild: Petteri Bülow / Yle ansiktsmasker,coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,koronaviruspandemi,handelscentra,Itis (köpcentrum),Julshopping,julförsäljning,julklappar

Det är bara några dagar kvar till jul. På gatorna i Helsingfors springer människor runt med påsar fulla av nyköpta julklappar. Men i år präglas inköpsrundan för många av det välbekanta coronaviruset.

Kompisarna Ville Bengs och Miska Siilin ska köpa julklappar. De är iklädda munskydd och ska försöka undvika affärer med mycket trängsel.

– Eftersom det är sista helgen innan jul och det säkert finns mycket folk på stan försöker vi få undan shoppingen så snabbt som möjligt, säger Bengs.

– Man borde tänka på vad man ska köpa innan man går in i affären, säger Siilin.

Ville Bengs och Miska Siilin.
Ville Bengs och Miska Siilin är på väg på julklappsinköp. – Vi försöker få undan det snabbt och inte bli och driva i affärerna, säger Bengs. Ville Bengs och Miska Siilin. Bild: Belén Weckström/Yle Vox Pop,Miska Siilin

Säkerhetsavstånd lättare utanför rusningstid

Under klockan på Alexandersgatan står Lotta och väntar på sitt julshoppingssällskap. Hon har gett sig ut på stan så tidigt som möjligt för att undvika rusning.

– Jag använder munskydd, handdesinficeringsmedel och försöker hålla säkerhetsavstånd. Det är lättare att hålla avstånd då det är lite personer i butiken, säger hon.

Lotta väntar under klockan.
Lotta besöker affärer utanför rusningstid. Lotta väntar under klockan. Bild: Belén Weckström/Yle Vox Pop

Julshoppar som vanligt

Päivi Niemistö är på väg på sin årliga inköpsrunda. Hon ska traditionsenligt träffa en bekant för att köpa julklappar.

– Julshoppingen ser inte annorlunda ut i år. Våra barn är inte längre små så vi köper nyttigt och smått, säger Niemistö.

Sanna Reponen är inne på samma spår. Hennes införskaffning av julklappar har inte påverkats hemskt mycket av coronakrisen.

– Jag hoppas ändå att människor i år finner glädje i andra saker än förr. De immateriella sakerna är viktiga, säger hon.

Sanna Reponen.
Ett juligt presentpapper sticker ut ur Sanna Reponen påse, men under julen vill hon fokusera på immateriella saker och familjen. Sanna Reponen. Bild: Belén Weckström/Yle Vox Pop,Sanna Reponen

Hur har coronakrisen påverkat dina julklappsuppsköp? Diskutera gärna i kommentarsfältet.