Hoppa till huvudinnehåll

Känner du dig som en bedragare på jobbet? Många lever med bluffsyndrom – berätta för oss om dina upplevelser

Svart sidoprofil av ett kvinna sammanträde med en bärbar dator i hennes knä. Bildens bakgrund är fylld med stor text de vet.
För den som har bluffsyndrom känns som om det bara är en tidsfråga innan hens inkompetens blir avslöjad. Svart sidoprofil av ett kvinna sammanträde med en bärbar dator i hennes knä. Bildens bakgrund är fylld med stor text de vet. Bild: Henri Salonen

Har du känslan av att du har lurat dig till din position på jobbet? Att du egentligen inte är tillräckligt intelligent för din arbetsplats? Det är en vanlig känsla – upp till 70 procent av oss har så kallat bluffsyndrom.

Du är inte så bra som dina kollegor tror. Och du är inte nära på lika kompetent som de är. Så här kan tankarna se ut om du har bluffsyndrom, eller impostor syndrome på engelska.

Syndromet gör det svårt för människor att tro på sina egna förmågor och prestationer. Trots att någon utför sitt jobb väl, kan hen vara övertygad om att det är en bluff och att hen inte förtjänar sin framgång.

Framgång avfärdas som tur, bra tajming eller att andra människor har lurats eller övervärderat en. Det känns som om det bara är en tidsfråga innan bluffen blir upptäckt.

Ofta leder bluffsyndrom i sin tur till att personen börjar jobba mera, som i sin tur leder till mera framgång. Då ökar rädslan för att bli upptäckt.

Nu vill vi höra om ditt bluffsyndrom – berätta gärna för oss ifall du upplever det på jobbet här nedan.

Har du bluffsyndrom?