Hoppa till huvudinnehåll

Kimi Räikkönen prisades för mästerliga starten och första varvet: ”Fick åtminstone en pokal i år”

Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen. Kimi Räikkönen Bild: imago images/HochZwei/ All Over Press Formel 1,Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönens popularitet är väldokumenterad, och när fansen fick avgöra var det finländaren som hamnade i topp. Räikkönens kanonstart i Portugals GP valdes till årets mest spektakulära ögonblick. Det var roligt och allt gick problemfritt, sa Räikkönen om sin start.

Portugals GP i slutet av oktober är mest ihågkommet för två saker. Lewis Hamilton vann sitt 92:a lopp och blev den mest segerrika föraren genom tiderna, och Kimi Räikkönen gjorde en kanonstart.

Finländaren startade från ruta 16 men ett varv in i loppet var han uppe på sjätte plats. Räikkönens start uppskattades av många och när fansen fick rösta utsågs den till årets mest spektakulära ögonblick på bilsportförbundet Fias prisgala.

– Tack för att ni skapade det här priset så att jag fick åtminstone en pokal i år. Det var en bra start i Portimao, men tyvärr blev det inga poäng i tävlingen. Det var roligt och allt gick problemfritt på första varvet.

– Tack till alla fans som har röstat och förhoppningsvis blir det en bra säsong nästa år, sa Räikkönen i sitt tacktal under prisgalan.

Räikkönen var också nominerad i kategorin årets personlighet men där gick priset till Lewis Hamilton.

Hamilton fick också Fia-chefens specialpris tillsammans med Michael Schumacher. Specialpriset gick också till teamet bakom räddningsoperation i samband med Romain Grosjeans krasch i Bahrain.

– Jag hoppas att ingen ska behöva uppleva det som hände mig. Att se reprisbilderna är väldigt svårt för mig men jag blir också stolt över hur läkarna och banarbetarna jobbade, sa Grosjean.

Japanen Yuki Tsunoda som slutade trea i F2-mästerskapet och nyligen fick ett F1-kontrakt med Alpha Tauri utsågs till årets nykomling.