Hoppa till huvudinnehåll

NHL:s sena start ger europeiska spelare större chans till VM-spel – EHT ett viktigt skyltfönster för Robin Salo: ”Skulle vara en stor ära”

Robin Salo i landslagströjan, kämpar om pucken med Tjeckiens Dominik Masin
Robin Salo får visa upp sitt kunnande för Jukka Jalonen den här helgen. Robin Salo i landslagströjan, kämpar om pucken med Tjeckiens Dominik Masin Bild: /All Over Press ishockey,Robin Salo,Finlands herrlandslag i ishockey

VM är alltid VM, är Robins Salos första svar på frågan hur sugen han är på att spela i mästerskapet. Salo har just nu chansen att bevisa för Jukka Jalonen att han är en back som borde ingå i VM-laget.

Historien upprepar sig så gott som varje vår. När NHL:s grundserie är över tar snacket om VM vid. Vilka spelare kommer till mästerskapet? Vilka spelare dras med skador? Vilka spelare har något att tillföra?

Nästa vår lär det bli mindre av det snacket. NHL:s grundserie pågår en bit in i maj, och sedan när slutspelet är i full gång vankas ett VM.

Mycket talar för att det kommer att finnas få NHL-förstärkningar i Lejonens lag, och truppen lär till största del bestå av europeiska spelare. Därför ökar också EHT-turneringarna i värde för de europeiska spelarna.

Det är de som ska försöka övertyga Jukka Jalonen att de är värda en plats i VM-truppen. I Helsingforsturneringen var det inhemska spelare på isen, och nu är det spelare från SHL, KHL och den schweiziska ligan.

– VM är alltid VM och det skulle vara en stor ära att få spela där. Jag har aldrig gjort det med herrlandslaget. Det skulle vara en grym erfarenhet.

– Jag försöker ändå inte tänka så mycket på det än, det är ju inte heller mitt val. Jag försöker göra mitt bästa och så får vi se hur långt det räcker, säger Robin Salo till Yle Sporten.

Salo vill bidra mer i offensiven

Den blåvita truppen har nu spelat två matcher i Moskva. Resultatet är en seger över Tjeckien och dagens förlust mot Sverige.

– Vi hade en bra första period men var inte tillräckligt effektiva. Sedan började Sverige spela bättre och de gjorde mål på sina chanser, säger Salo om dagens förlustmatch.

Salo spelar just nu i sin andra EHT-turnering. Debuten skedde i den svenska turneringen i februari.

– Jag tycker att det har gått helt okej. Jag har gjort mitt på planen men borde kanske vara lite bättre offensivt. Försöka bidra med mer skott på mål, säger han.

22-årige Salo har en bra höst bakom sig i SHL där han spelar stora minuter i Örebro och tagit ytterligare ett kliv i sin utveckling.

– Jag tycker att det har gått bra men nöjd vill jag aldrig bli. Man kan alltid förbättra saker och jag försöker behålla den mentaliteten, säger han.