Hoppa till huvudinnehåll

Hipp, hipp, hurra – 100 sagor i BUU-sagan!

Malin och Lido poserar i en guldram.
Peter "Lido" Salonen och Malin Olkkola är duon som jobbar med BUU-sagan. Malin och Lido poserar i en guldram. Bild: Jyrki Karjalainen / Yle Buu-klubben,sagor

I snart två års tid har man varje fredag hittat en ny saga i sagopodden. Och det börjar märkas i sagobiblioteket. Årets sista saga, som publiceras fredagen den 25.12 blir också den 100:e sagan i podden.

Det är H.C. Andersens klassiker “Flickan med svavelstickorna” – en fantasifull, färgstark och vacker saga – som blir saga nummer 100 i BUU-sagan.

Malin sitter i en fåtölj med en sagobok i famnen. Ler mot kameran.
Malin läser och berättar sagorna. Malin sitter i en fåtölj med en sagobok i famnen. Ler mot kameran. Bild: Jyrki Karjalainen / Yle Buu-klubben,BUU-malin

I sagopodden BUU-sagan finns numera en salig blandning av både klassiska sagor och nyskrivet material.

Sagor av författare som bröderna Grimm, H.C. Andersen och Asbjörnsen & Moe blandas med Aisopos fabler samt folksagor från hela världen och även finlandssvenska sagor, främst av Zacharias Topelius.

Malin trollar en kanin i en hatt.
I BUU-sagan hittar du både klassiska sagor och nyskrivet material. Malin trollar en kanin i en hatt. Bild: Jyrki Karjalainen / Yle Buu-klubben,malin olkkola

Nu i december har det kommit tre stycken nyskrivna julsagor. Det är Monica Vikström-Jokela som skrivit om de välbekanta tomtarna från Korvatunturi; Uppfinnar-Ulf, Håsatomten Elsa och Festprisse Nisse.

Tillsammans med H.C. Andersens klassiker bildar tomtesagorna ett fint julpaket som man kan lyssna på medan man julpysslar hemma eller sitter i bilen på väg i jultrafiken.

Malin sitter i en fåtölj. Lido står i ramen. De ser på varandra glatt.
Peter "Lido" Salonen och Malin Olkkola är duon bakom BUU-sagan. Malin sitter i en fåtölj. Lido står i ramen. De ser på varandra glatt. Bild: Jyrki Karjalainen / Yle Buu-klubben,sagor

BUU-sagan är en “tvåmans-show” där vi, Malin Olkkola och Peter “Lido” Salonen har ett roligt och tätt samarbete.

Jag, Malin fungerar som berättare och redaktör, och är därmed den som söker upp sagorna, planerar, skriver manus och läser in dem.

Lido står för planeringen av ljuddesignen och ljudvärlden, och som funderar ut hur sagan ska låta på bästa sätt.

Malin har en massa böcker runt sig.
Att hitta sagor till BUU-sagan kan vara utmanande ibland, men för det mesta superroligt! Malin har en massa böcker runt sig. Bild: Jyrki Karjalainen / Yle Buu-klubben,sagor

BUU-sagan 2021

Vad händer i BUU-sagan nästa år då? Jo BUU-sagan vill fortsätta fokusera på mångfald och berätta folksagor från hela världen.

Det är ett fint sätt att bekanta sig med olika kulturer genom att ta del av olika länders sagotraditioner.

Vi vill också lyfta fram såväl kvinnliga författare, som fler sagor där även flickorna har drivande roller.

Traditionellt har det varit många sagofarbröder som tagit plats i vår sagoskatt, men de kvinnliga sagoförfattarna finns där om man bemödar sig att leta efter dom.

Några finlandssvenska kvinnliga författare vars sagor kommer att höras i BUU-sagan nästa år är Hanna Frosterus-Segerstråle, Hilja Tavaststjerna och Toini Topelius.

Malin läser saga upp och ner
Att lyfta fram kvinnliga författare, och sagor där också flickorna har en drivande roll är viktigt. Malin läser saga upp och ner Bild: Jyrki Karjalainen / Yle Buu-klubben,sagor

BUU-sagan kommer också nästa år att lyfta fram olika lokalhistoriska sagor och berättelser och du får höra fler finlandssvenska sagor av både kvinnliga och manliga författare.

Det blir förstås också en del modernt och nyskrivet material - nästa år inleds ett sagosamarbete med Folkhälsan där sagor som utspelar sig i naturen dyker upp.

De sagorna kommer småningom att dyka upp i form av sagostigar på olika ställen i Svenskfinland.

Malin har på sig enorma glsögon och en dino.
Moderna sagor möter klassiker. Malin har på sig enorma glsögon och en dino. Bild: Jyrki Karjalainen / Yle Buu-klubben,sagor

Vad vill du höra i BUU-sagan? Vi tar gärna emot tips från alla er därhemma som brukar lyssna.

Ifall du har en saga som du skulle vilja höra i BUU-sagan, eller feedback så kan du kommentera artikeln, eller maila till buuklubben@yle.fi.

Malin sitter i sagostolen och ler mot kameran. Lido står i ramen och ler mot kameran.
Malin och Lido tar alltid emot tips och ideér. Malin sitter i sagostolen och ler mot kameran. Lido står i ramen och ler mot kameran. Bild: Jyrki Karjalainen / Yle Buu-klubben,BUU-malin

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP