Hoppa till huvudinnehåll

Norge tog hem handbolls-EM – måldrottningen i tårar efter guldet: "Undrar om jag spelat matchen eller drömt"

Norges handbollsdamer firar med EM-pokalen.
Norge fick fira i Herning. Norges handbollsdamer firar med EM-pokalen. Bild: EPA-EFE/All Over Press Norges damlandslag i handboll,handboll,EM i handboll för damer

Norge tog hem dam-EM i handboll. I finalen drog man ifrån Frankrike i den första halvleken, men det blev spännande på slutet. Då klev måldrottningen Nora Mørk fram.”Jag undrar om jag spelat eller drömt”, sade Mørk i svensk tv efter matchen.

Regerande mästarinnorna Frankrike och Norge var obesegrade i turneringen inför EM-finalen. I fredagens semifinaler slog Frankrike Kroatien, medan Norge tvålade till värdnationen Danmark.

Frankrike fick en bättre start i finalen i Herning och gick upp i en 4–2 ledning genom Pauletta Foppa efter drygt sju minuter. Då tog Norge över kommandot.

Norskorna utnyttjade motståndarnas utvisningar och sex minuter senare ledde man med 7–4. Målvakten Silje Solberg gjorde viktiga räddningar och i paus ledde Norge med 14–10.

I den andra halvleken gick Norge inledningsvis upp i 16–11-ledning, men då började Frankrikes upphämtning. Efter 49 minuters spel var ställningen plötsligt 17–17 och med drygt sex minuter kvar ledde fransyskorna med 19–18.

Måldrottningen klev fram

Men matchavslutningen blev Norges. Nora Mørk kvitterade till 19–19 och satte senare 21–20. Norge vann till slut med 22–20 och fick fira sitt första guld sedan 2016 och åttonde EM-guld totalt.

– Jag klarar inte av att säga något. Jag undrar om jag spelat matchen eller om jag drömt. Jag tycker att vi vinner välförtjänt och styr egentligen hela matchen, sade den gråtande fyramålsskytten Nora Mørk i svenska TV6 intervju.

Mørk blev turneringens måldrottning med 52 mål.

Tidigare på söndagen stod Kroatien för en skräll i bronsmatchen. Landet tog sin första mästerskapsmedalj någonsin efter att ha slagit Danmark med 25–19.

Resultat, damernas handbolls-EM:

Final:

Frankrike–Norge 20–22 (10–14)

Bronsmatch:

Kroatien–Danmark 25–19 (11–11)

Läs också