Hoppa till huvudinnehåll

Nya coronafall vid serviceboendena i Korsholm

En sjukvårdsanställds händer i blå plasthandskar håller i ett test.
En sjukvårdsanställds händer i blå plasthandskar håller i ett test. Bild: Silja Viitala / Yle augusti,2020,Östra centrum,Helsingfors,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,provtagning,Coronatestning,Covid-19-provtagning,coronavirus disease,närvårdare

Under söndagen har ytterligare två nya fall av coronasmitta konstaterats vid serviceboendena Solgård och Elvira i Korsholm. Nu har totalt fem fall konstaterats vid boendena varav två hos klienter.

Överläkare Sofia Svartsjö i Korsholm uppger att klienterna mår bra.

Personal och klienter som kan ha exponerats har testats och testresultat inväntas inom kort.

Enligt Svartsjö är läget stabilt och smittspårningen har effektivt ringat in det smittkluster som finns i kommunen. Men hundratal personer är försatta i karantän.

- Många är nu i karantän så läget är såtillvida ännu osäkert. Det kan ännu komma fler smittofall, säger Sofia Svartsjö.

Nya fall vid Smedsby-Böle skola

Vid Smedsby-Böle skola har fem fall av smitta konstaterats. Smittspårningen pågår och vårdnadshavare till berörda informeras under söndagen.

Smittspårningen är avslutad vid Solbackens daghem, där ett fall konstaterats. Solbacken kommer att ha öppet i vanlig ordning från och med måndag 21.12 för de barn som inte är försatta i karantän.

Vid Smedsby-Böle förskola har man inte konstaterats smitta. Vid daghemmet Knattestjärnan, där även smittspårning gjorts, har inte heller konstaterats smitta.

- För många familjer betyder smittsituationen att julplanerna nu ändras på kort varsel. Vi önskar från kommunens sida att var och en trots allt hittar ett lämpligt sätt att fira julen, säger kommundirektör Rurik Ahlberg i ett pressmeddelande.

Läs också