Hoppa till huvudinnehåll

Övertidstimmarna mer än fördubblades på Social- och hälsovårdsministeriet - ändå släpar arbetet efter

Kirsi Varhila STM:n ja THL:n koronainfossa, VN, 22.10.2020.
Social- och hälsovårdsministeriet har fått lägga in en högre växel i och med coronapandemin. På bilden syns kanslichef Kirsi Varhila. Kirsi Varhila STM:n ja THL:n koronainfossa, VN, 22.10.2020. Bild: Jari Kovalainen / Yle Kirsi Varhila,statsrådet,Statsrådsborgen,coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,koronaviruspandemi,Coronatestning,coronavirus disease,social- och hälsovårdsministeriet,kanslichefer,COVID-19,Wuhan-coronavirus,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier

Arbetsbördan för tjänstemännen på Social- och hälsovårdsministeriet har i år varit ovanligt stor, berättar man från ministeriet till nyhetsbyrån STT. Övertidstimmarna har mer än fördubblats, men ändå släpar arbetet efter.

- I början av december var antalet övertidstimmar runt 17 000, vilket motsvarar tio årsverken, säger regeringsråd Liisa Perttula till STT.

Det är mer än en fördubbling jämfört med ifjol, då övertidstimmarna var under 7 000 till antalet.

Social- och hälsovårdsministeriet har runt 470 anställda, bland dem läkare, jurister, ekonomer och samhällsvetare.

Antalet anställda var något färre ifjol, eftersom ministeriet i år har fler visstidsanställda för att hjälpa till med arbetsbördan i och med coronapandemin.

Övertiden koncentreras på ett tiotal personer

Alla tjänstemän är ändå inte lika överarbetade, enligt Perttula har största delen lyxen att gå hem då den egentliga arbetstiden är slut.

Enligt Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila koncentreras en stor del av övertidstimmarna på ett tiotal tjänstemän. Ledningens övertidstimmar syns inte i statistiken.

Antalet övertidstimmar rimmar illa med att Social- och hälsovårdsministeriet är det ministerium som ansvarar för arbetarskydd.

Ministeriet har dessutom också tidigare skapat rubriker efter att många tjänstemän berättade för tidningen Helsingin sanomat att deras arbetsbörda leder till utbrändhet och dålig atmosfär på jobbet.

Lagar fördröjs efter att flera jurister sade upp sig

Orsaken till övertidstimmarna är, som så mycket annat det här året, coronaviruset. Men också social- och hälsovårdsreformen är en bidragande orsak.

Enligt uppgifter ska flera jurister nyligen ha lämnat Social- och hälsovårdsministeriet, vilket gjort att lagberedningarnas tidtabeller fördröjts. Så var till exempel fallet med lagen om smittsamma sjukdomar som riksdagen förväntades behandla redan i oktober, men som kunde tas upp först i december.

Också andra lagberedningar har fått skjutas upp.