Hoppa till huvudinnehåll

Peiffer valde avvaktande taktik på sista varvet – slog sedan Ponsiluoma i spurten: ”Hade inte förväntat mig att vinna en masstart”

Arnd Peiffer jublar.
Arnd Peiffer vann säsongens första masstart. Arnd Peiffer jublar. Bild: AFP / Lehtikuva Arnd Peiffer

Säsongens första masstart, då tog Arnd Peiffer vinterns första seger. Tysken valde att ligga i rygg på svensken Martin Ponsiluoma på det sista varvet, men in mot stadion satte han sedan in stöten som gav seger.

Skidskyttarna har avverkat distanslopp, sprinter och jaktstarter under säsongsinledningen men i dag vankades den första masstarten. 30 åkare fick ställa sig på startlinjen i Hochfilzen och göra upp om världscuppoäng.

Ett dussintal åkare fanns med i segerspekulationerna inför loppet, och när det hela skulle avgöras vid det sista stående skyttet var allt fortfarande vidöppet.

Svensken Martin Ponsiluoma och tysken Arnd Peiffer sköt båda fullt och gick ut på det sista varvet med en liten lucka till tre jagande åkare.

Ponsiluoma ansvarade sedan för farthållningen under hela det sista varvet och Peiffer låg hack i häl, men när man vände in på stadionområdet gled tysken upp i ledning. På målrakan höll han sedan undan och tog säsongens första seger.

– Det är mycket känslor nu. Jag hade inte förväntat mig att vinna en masstart. Jag hade bra skidor och formen är också god. Det är skönt att avsluta med en seger, säger Peiffer i sin segerintervju.

Ponsiluoma fick nöja sig andraplatsen – hans bästa insats i karriären.

– Jag är så jävla glad. Jag tänkte att det var bara att köra på spurtvarvet. Han tog sista kurvan väldigt bra, jag var stum och fick ytterkurvan. Jag kunde inte göra så mycket på slutet men är hur nöjd som helst, säger han till SVT.

Norrmannen Tarjei Bø knep den sista pallplaceringen då han slutade trea. Inga finländare tävlade i masstarten.

Resultat, masstart:

1. Arnd Peiffer GER 35.53,3 (0)
2. Martin Ponsiluoma SWE +1,3 (1)
3. Tarjei Bø NOR +9,3 (1)
4. Benedikt Doll GER +11,7 (1)
5. Émilien Jacquelin FRA +22,4
6. Sturla Holm Lægreid NOR +25,0 (1)

  • Live kl. 14.55: Regeringen svarar på frågor från studerande om coronaläget

    Talar om välbefinnande och framtidsutsikter.

    Regeringen vänder sig till studenterna med framtidshopp i dystra coronatider. När kan studenterna återvända till högskolorna, när nås de av vaccinet och finns det några jobb under studietiden och efter examen? Det kan bli frågor vid dagens coronainfo för studerande klockan 15. Svenska Yle streamar och rapporterar direkt.

  • Förslaget på en bro över järnvägen i Hangö norra röstades ner

    Plankorsningen i Hangö norra borde bli säkrare.

    Plankorsningen över järnvägen i Hangö norra borde rivas och ersättas med en mer trafiksäker lösning då Hangö-Hyvingebanan elektrifieras. Det anser Trafikledsverket som erbjuder sig att dela på kostnaderna med staden. Men majoriteten i stadsstyrelsen vill annorlunda.

Läs också