Hoppa till huvudinnehåll

Serien "Jag kommer" spelades in under coronavåren och tar upp det man kanske inte alltid vågar prata om - att vara konstant kåt

Esther (Mathilda Kruse) och Linda (Vivi Lindberg) i närbild.
Mathilda Kruse och Vivi Lindberg i rollerna som Esther och Linda. Esther (Mathilda Kruse) och Linda (Vivi Lindberg) i närbild. Bild: Mimmo Hildén / Citizen Jane Productions tv-serier,vivi lindberg

I serien Jag kommer får vi följa Esthers sexuella uppvaknande. För producenten Inka Hietala är det viktigt att jobba med ämnen där hon kan krossa tidigare uppfattningar och föregå med ett nytt gott exempel.

I serien Jag kommer får vi följa 17-åriga Esthers (Mathilda Kruse) sexuella uppvaknande. Hon är kåt konstant men vet inte riktigt hur hon ska få till det.

Jag kommer

  • Jag kommer är en ny finlandssvensk komediserie om den sexuellt frustrerade 17-åriga Esther (Mathilda Kruse).
  • Esther är osynlig för både sina klasskamrater och lärare, men framför allt för killarna i skolan. Hon har inget emot att gå under radarn eftersom sociala situationer gör henne obekväm, men hennes sexuella frustration börjar nå nya höjder på grund av ständig kåthet. I sina fantasier drömmer hon om att äntligen få ligga med någon. Esther lär känna den populära tjejen Linda (Viivi Lindberg), som blir hennes räddning då hon tar sig an uppdraget att hjälpa Esther att hitta ett ligg. En oväntad vänskap växer fram mellan de två mycket olika tjejerna och de inser att de placerat både sig själva och varandra i ett fack.
  • Serien består av åtta avsnitt som är femton minuter långa.
  • Skriven av Helmi Tolonen och regisserad av Elin Grönblom.
  • Poducerad år 2020 av Inka Hietala och Leila Lyytikäinen från produktionsbolaget Citizen Jane Productions Oy.
  • Finns på Yle Arenan.

När hon och en av de populära tjejerna på skolan paras ihop för att göra en utställning börjar saker hända. Den populära tjejen Linda (Vivi Lindberg) blir nämligen Esthers knullkonsult.

Inka Hietala är producent för serien och hon och manusförfattaren Helmi Tolonen har studerat ihop.

– Det här är en idé vi har haft väldigt länge. Det har varit en fin resa att få förverkliga den, säger Inka.

Coronavåren förstärkte känslan av en egen liten värld

Serien spelades in under våren när coronarestriktionerna var som hårdast och det skapade såklart en del utmaningar för teamet.

Filmbranschen gick ut med egna rekommendationer som alla film- och serieteam fortfarande följer.

– Vi är extremt noga med handhygienen och har på ansiktsmasker alltid när det är möjligt. I våras var ju allt stängt runt omkring så jag jobbade med teamet och träffade inte så många andra människor, säger Inka.

En kvinna står framför ett hus och ler.
Inka Hietala som jobbade som producent för serien trivdes i skolmiljön de byggde upp. En kvinna står framför ett hus och ler. Bild: Astrid Lindroos kvinna,jag kommer

Inka berättar att det var ganska skönt att jobba med serien under våren eftersom den blev en egen liten värld hon kunde försvinna in i.

Känslan av en egen värld förstärktes eftersom de filmade in alla skolscener i en gammal skola som var helt tom.

– Den där kala, tomma byggnaden blev som ett extra hem. Det var fint att vara där tillsammans och vi fick en stark gemenskap. Det kändes nästan lite ledsamt när vi hade filmat klart där och flyttade vidare.

Mathilda var självklar för rollen som Esther

Serieteamet lät flera personer provspela för rollen som Esther och efteråt var det givet att det var Mathilda som skulle få rollen. Hennes minspel är väldigt bra och hon passar ypperligt för rollen.

Esther (Mathilda Kruse) i lila ljus
Mathilda Kruse som den konstant kåta Esther. Esther (Mathilda Kruse) i lila ljus Bild: Yle / Citizen Jane Productions tv-serier,citizen jane productions

Inka har flera gånger stått och fnissat i kulisserna när skådespelarna spelat in sina scener.

Fnisset lägger sig såklart när de filmat samma scen i några timmar, men när Inka sett det ihopklippta materialet har hon skrattat igen.

– Det är alltid roligt att se alla repliker och karaktärer från manus komma till liv. Först i inspelningsskedet och sedan i klippskedet, säger hon.

Hoppas serien väcker en del tankar

Inka tror och hoppas att serien ska få ett bra mottagande.

– Jag hoppas att den berör, väcker tankar, inspirerar och underhåller. Allt det där man önskar.

Serien ska också visas i Norge och Inka tror den kommer att gå hem även hos den publiken.

– Norge är ju lite av en föregångare när det gäller ungdomsserier och gör också en del humor, så jag tror definitivt den går hem där.

Det finlandssvenska dramautbudet blir allt bättre

Inka tycker det finlandssvenska dramautbudet ser bättre ut nu än tidigare. Det görs både ungdomsserier och långfilmer - och tvåspråkiga serier.

Inkas drömprojekt är inte knutet till någon viss genre, utan till hennes passion för att göra innehåll som är nytt, aktuellt, relevant och underhållande.

Hon vill gärna jobba med tabubelagda ämnen och krossa tidigare uppfattningar och föregå med ett nytt gott exempel.

– Därför var Jag kommer också väldigt viktig för mig. Jag hade själv inte tillgång den typen av innehåll när jag växte upp. Det är viktigt att prata mer öppet om sex och sexualitet och visa en värld som är sexpositiv.

Vill du se serien Jag kommer? Här på Yle Arenan finns alla åtta avsnitt.