Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Därför har inte Estonia-dykningarna börjat – och fyra andra lästips för söndagen

En modell av passagerarfärjan Estonia finns på Estlands sjöfartsmuseum i Tallinn.
Det nyfunna hålet finns bredvid rederiets namns andra E:s nedre högra hörn. En modell av passagerarfärjan Estonia finns på Estlands sjöfartsmuseum i Tallinn. En modell av passagerarfärjan Estonia finns på Estlands sjöfartsmuseum i Tallinn. Bild: Gustaf Antell Estonia (valkrets),Estoniakatastrofen,M/S Estonia,Estland,Estline

God söndagskväll! Här kommer några lästips för söndagen.

Varför har inte Estonia-dykningarna börjat? "Estland kräver en grundlig utredning, Sverige behöver tid", säger estnisk diplomat

De estniska myndigheterna lovar att det blir både nya dykningar till passagerarfärjan Estonia och att hela förlisningen utreds på nytt.

- Vi förstår bra att Finland och Sverige behöver tid. En ny undersökning av Estonia är ett känsligt ämne för våra samhällen.

Det säger Mart Luik, som är Estlands utrikesministers rådgivare och den diplomat som ansvarar för Estonia-förhandlingarna.

Estoniadokumentären sågas av Jan Guillou och flera andra tunga journalistnamn

I en debattartikel i Dagens Nyheter går tio journalister hårt åt Estoniadokumentären och att den belönades med Stora journalistpriset i kategorin "Årets avslöjande". Samtidigt vill många svenskar se nya dykningar till vraket, visar en ny enkät.

Debatten om Estoniadokumentären tog fart i Sverige när den fick Stora journalistpriset, och magasinet Filter sedan skrev ett långt reportage som kritiserade både dokumentären och priset.

I en debattartikel i Dagens Nyheter i dag skriver tio grävande journalister, bland dem författaren Jan Guillou och Uppdrag gransknings tidigare reporter Janne Josefsson, att Estoniadokumentären som kom tidigare i höst ger tyngd åt konspirationsteorier.

Pärmen på magasinet Filter, med en animation av hålet i Estonias skrov och texten "På djupt vatten".
Debatten om Estoniadokumentären tog fart i Sverige när den fick Stora journalistpriset, och magasinet Filter sedan skrev ett långt reportage som kritiserade både dokumentären och priset. Pärmen på magasinet Filter, med en animation av hålet i Estonias skrov och texten "På djupt vatten". Estoniakatastrofen

Sannfinländarna tar statistiken till hjälp inför kommunalvalet: "Invandringen skadar kommunal ekonomi, speciellt i Österbotten"

Sannfinländarna gör invandringspolitiken till huvudfråga också i kommunalvalet. Tankesmedjan Suomen Perusta presenterar sin statistik om hur i synnerhet de österbottniska kommunerna tvingas betala merparten av alla sociala bidrag till utländska invånare.

"Finland måste tas tillbaka" är en slogan som används i valkampen framför allt mot Centern.

En medelåldersman i munskydd klädd i kostym sitter och ser fundersam ut.
Invandringen är inte överraskande huvudtema när Jussi Halla-ahos sannfinländare går till kommunalval. Halla-aho fotograferades under Centralhandelskammarens kommunalvalsdebatt i början av december. En medelåldersman i munskydd klädd i kostym sitter och ser fundersam ut. Bild: Lehtikuva Jussi Halla-aho,Sannfinländarna

Fastighetsägare fällde stadens träd för att fixa bättre havsutsikt - Raseborg vill ha ersättning för värdeökningen

Raseborgs stad polisanmäler fastighetsägare i Österby i Ekenäs för att de utan lov har fällt träd på stadens mark. Det ska inte vara lönsamt att skapa sig en bättre havsutsikt, understryker tekniska nämnden.

Fastighetsägarna i Österby har bland annat fällt sex medelstora klibbalar, som fanns på stadens mark mellan deras tomter och Pojoviken.

Pojovikens bro
Österby i Ekenäs ligger invid Pojoviken. Bilden är en arkivbild och föreställer inte den plats där klibbalarna fälldes. Pojovikens bro Bild: Linus Westerlund / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Pojoviken,Ekenäsbroarna

Schackspelaren Aulikki Ristoja om serien The queen's gambit: “Vi var också bara ett par kvinnor bland många fler män"

En av höstens mest omtalade serier är The queen's gambit, men hur väl överensstämmer den med verkligheten? Vi frågar schackspelaren Aulikki Ristoja som bland annat deltagit i schack-OS.

Precis som huvudpersonen i The queen's gambit, Beth Harmon, har Aulikki Ristoja spelat schack sedan hon var barn på 50-talet. I hennes fall var det ändå ingen fastighetsskötare som lärde henne, utan föräldrarna.

En äldre kvinna spelar schack med stora pjäser i en park.
Än i dag tycker Aulikki om att spela schack i parken, här på det årliga Helsingforsmästerskapet i parkschack. En äldre kvinna spelar schack med stora pjäser i en park. Bild: Privat Aulikki Ristoja