Hoppa till huvudinnehåll

Alla ombord på gårdagskvällens Londonflyg testades för corona

Den främre delen att ev Finnair-plan.
Flygtrafiken till Storbritannien stoppad i två veckor. Den främre delen att ev Finnair-plan. Bild: Silja Viitala / Yle oktober,2020,Helsingfors,Finnair,Helsingfors-Vanda flygplats,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,flygning,Resande och pendling,trafikflyg,ekonomi,Recession,resande,turism,flygplan,skötsel

Samtliga passagerare på flyget från London i går kväll har testats för corona. Ombord på planet, som anlände vid midnatt, fanns 170 passagerare.

Vanda stads biträdande stadsdirektör Timo Aronkytö uppger att alla ombordvarande testades redan i går kväll och i natt, utom en person, som testas i dag i sin hemkommun.

Londonplanet hörde ursprungligen inte till de ankomster som skulle testas, men vi beslöt göra extratestningen och ordna med personal till flygplatsen, säger HUS i ett pressmeddelande.

Passagerarna fick också noggrann information om vikten av karantän.

- Vi är i kontakt med passagerarna då resultaten är klara. Det sker i kväll och i morgon, säger Aronkytö. Vi kartlägger också personer som kan ha exponerats för viruset.

De passagerare som eventuellt testar positivt för covid-19 försätts i myndighetskarantän.

Enligt HUS måste de som anlänt från Storbritannien stanna i karantän tills dess de testat negativt två gånger. Om personer vägrar delta i ett andra test måste hen fortsätta vara i karantän i 10 dagar.

Transport- och kommunikationsverket Traficom beslöt i går kväll stoppa all passagerarflygtrafik från Storbritannien för att hindra att en ny mutation av coronaviruset sprids också här i Finland. Mutationen har påträffats i Storbritannien.