Hoppa till huvudinnehåll

CKP: Inga brottsmisstankar mot finländarna som återvänt från al-Hol

KRP:n Tero Haapala
De finländare som i helgen återvände från al-Hol till Finland är nu i karantän. Kriminalöverkommissarie Tero Haapala bedömer att det kommer att dröja flera veckor innan några förhör kan ordnas. KRP:n Tero Haapala Bild: Joni Tammela / Yle Centralkriminalpolisen (CKP)

Centralkriminalpolisen har än så länge inga konkreta brottsmisstankar mot de finländare som återvänt från interneringslägret i al-Hol i Syrien. CKP räknar med att det dröjer åtminstone flera veckor innan bilden klarnar.

- Vi har en del förhandsinformation om personerna som vistats i al-Hol och nu pusslar vi ihop den informationen, säger kriminalöverkommissarie Tero Haapala vid Centralkriminalpolisen.

De finländare som återvände från al-Hol till Finland under veckoslutet är nu i karantän och kan därmed ännu inte förhöras. Haapala bedömer att det dröjer flera veckor innan några förhör kan ordnas.

För den pågående preliminära utredningen samarbetar Centralkriminalpolisen med både Skyddspolisen och andra myndigheter. Om det finns skäl att misstänka brott är det dags att inleda en regelrätt förundersökning, men tillsvidare finns inga sådana skäl, enligt Haapala.

Tidigare utredningar på hälft

Eftersom det handlar om att utreda händelser i delar av Irak och Syrien som kontrollerats av Islamiska staten, väntas utredningarna bli både svåra och tidskrävande.

Centralkriminalpolisen är fortfarande på hälft med sina utredningar kring de 12 personer som återvände från al-Hol i somras.

- Vi försöker slutföra den här utredningen så fort som möjligt. Inhämtningen av information via internationella och andra källor är utmanande då det handlar om Syrien och andra områden där IS har verkat, säger Haapala.

Enligt Haapala har CKP fortfarande inte fått fram några konkreta uppgifter som skulle ge skäl att misstänka någon av de ifrågavarande personerna för brott.

Har CKP:s personal varit på plats i Syrien eller Irak för att samla bevis eller annat material?

- Tyvärr kan jag inte gå in på sådana detaljer, svarar Haapala.

Läs också