Hoppa till huvudinnehåll

Landskapsstyrelsen vill försnabba finansieringen av ny Rävsundsbro - "viktigt att få med bron i tilläggsbudgeten"

Flygbild på rävsundsbron
Flygbild på rävsundsbron Bild: Arash Matin / Yle Pargas,S:t Karins,Rävsundet,Rävsundsbron,bro

Finansieringen av en ny bro över Rävsundet i Pargas måste lösas nu. Det anser Egentliga Finlands landskapsstyrelse, som vill att regeringen försnabbar processen för att i tilläggsbudgeten få finansiering för bron.

Landskapsstyrelsen föreslår också att en del av återhämtningspengarna på 2,3 miljarder euro från EU kunde användas för en ny bro.

Ärendet gällande Rävsundsbron kom på en tilläggslista på SFP:s initiativ. Egentliga Finlands förbund har även tidigare bevakat frågan, men allt ställdes på sin spets efter NTM-centralens uttalande om Rävsundsbrons skick förra veckan.

- Det skulle vara katastrofalt om Rävsundsbron inte håller. Då finns det ingen landsväg mellan Pargas och fastlandet. Även med tanke på industrin och näringslivet är det viktigt med en fungerande förbindelse. Alla förstår att något måste göras, säger styrelsemedlemmen Ulla Achrén (SFP).

Tanken är nu att Egentliga Finlands förbund aktivt håller kontakt med trafikministern och politiker för att säkra finansieringen av en ny bro.

- Det är viktigt att det här lyfts fram från olika håll nu eftersom tilläggsbudgeten är på gång. Återhämtningspengarna är ingen liten summa, så den är också viktig. Men man kan föreställa sig att många kommer att göra anspråk på de pengarna, säger Achrén.