Hoppa till huvudinnehåll

Lovisapolitikern Mia Heijnsbroek-Wirén flyttar från SFP till Samlingspartiet: "Jag har tagit steget till höger"

Mia Heijnsbroek-Wiren
Mia Heijnsbroek-Wirén byter parti. Arkivbild. Mia Heijnsbroek-Wiren Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,Mia Heijnsbroek-wiren,mia heijnsbroek-wirén

Mia Heijnsbroek-Wirén har bestämt sig för att ställa upp i kommunalvalet, men inte för SFP. I stället flyttar hon över till Samlingspartiet.

Heijnsbroek-Wirén är stadsfullmäktigeledamot och ordförande i Lovisa stadsstyrelse. Efter många år inom SFP flyttar hon nu över till Samlingspartiets fullmäktigegrupp.

Heijnsbroek-Wirén blir medlem i Samlingspartiet och ställer upp i kommunalvalet i vår.

- Jag har funderat väldigt länge på att värdegrunden för mitt politiska värv har gått lite vilse. Jag känner att jag är en borgerligt sinnad kvinna som vill jobba enligt den värdegrunden, säger Heijnsbroek-Wirén när vi når henne per telefon.

Enligt ett pressmeddelande från Samlingspartiet i Nyland tilltalas hon speciellt av Samlingspartiets värderingar och deras ekonomiska ansvarsbärande.

Heijnsbroek-Wirén har ännu inte hunnit få så mycket respons från SFP om sitt beslut.

Hon meddelade den egna styrelsegruppen sitt beslut innan kvällens styrelsemöte.

- Det är ingen större dramatik, men nog mycket känslor. Det har varit en fin lärostig för mig men den politiska värdegrunden är det viktigaste för att man tydligt och klart ska kunna jobba för någonting. Jag vill ha en klarare linje i det jag jobbar med och inte kanske så brett i väggarna som det har varit de senaste åren, säger Heijnsbroek-Wirén.

Företagsamhet nära hjärtat

I höst har Heijnsbroek-Wirén blivit företagare och öppnat en egen bistro i Lovisa centrum.

Hon anser att möjligheterna i Lovisa begränsas av onödiga samhälleliga motsättningar och skriver i pressmeddelandet att man i fortsättningen måste bli bättre på att se helheter och bära mera ekonomiskt ansvar.

Ännu vill hon inte spekulera i vilka poster hon kan tänkas sitta på i fortsättningen om hon blir invald också i nästa omgång.

Heijnsbroek-Wirén lämnar SFP men tänker fortsätta främja det svenska språket.

Samlingspartiet har en svenskspråkig förening, Borgerlig Samling i Finland (BiF). Heijnsbroek-Wirén tänker köra i gång föreningens verksamhet i östra Nyland och i Lovisa.

Både ordförande för Samlingspartiet i Nyland, Heikki Vestman, och ordförande för Samlingspartiet i Lovisa med omnejd, Janne Lepola, säger i pressmeddelandet att de är glada över att få med henne i partiet.

- Jag känner mig riktigt bekväm med det här beslutet. Jag har tagit steget till höger och känner mig välkommen i Samlingspartiets fullmäktigegrupp i stan, säger Heijnsbroek-Wirén.

21.12.20 kl. 20.13: Artikeln har uppdaterats med kommentarer av Mia Heijnsbroek-Wirén efter att vi nådde henne per telefon. Citaten ur pressmeddelandet har omskrivits i löpande text eller tagits bort för att helheten ska vara klarare för läsaren.

Läs också