Hoppa till huvudinnehåll

Storbritannien i krismöte – också varuflödet stoppat på grund av den nya virusmutationen

Långtradare köade i Dover på fredagen. Nu släpps de inte in i Frankrike och trafiken står.
Långtradare köade i Dover på fredagen. Nu släpps de inte in i Frankrike och trafiken står. Långtradare köade i Dover på fredagen. Nu släpps de inte in i Frankrike och trafiken står. Bild: AFP / Lehtikuva Dover

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har sammankallat krishanteringsrådet Cobra på måndagen, på grund av av de reserestriktioner som en lång rad länder infört. Varuflödet är det största problemet, efter att Frankrike stoppat lastbilstrafiken.

Det brittiska krishanteringsrådet Cobra ska diskutera "situationen beträffande internationella resor, särskilt flödet av godstransporter in och ut ur Storbritannien", enligt nyhetsbyrån AFP som hänvisar till en talesman för regeringen.

Med start vid midnatt, natten mot måndagen stoppade det viktiga transitlandet Frankrike alla varutransporter som hanteras av människor, det vill säga exempelvis långtradare, från Storbritannien.

Därefter meddelade hamnen i Dover, i Storbritannien, att hamnen stängs "tillsvidare" för trafik ut ur landet på grund av de franska restriktionerna.

I princip tillåts fortfarande godstrafik från andra länder till Dover över kanalen, men trafiken förlamas eftersom långtradarförare ogärna vill fastna i Storbritannien, speciellt nu inför jul.

Kan påverka tillgången på julmat

Enligt BBC brukar ungefär 10 000 långtradare ta sig mellan Dover och Calais per dygn under högtrafik som inför julhelgen. Nu har köerna på båda sidor om kanalen varit rekordlånga, eftersom brittiska företag fyllt på lagren inför årsskiftet då Storbritannien lämnar EU:s inre marknad.

Den nu aktuella situationen kan påverka tillgången på färsk mat i Storbritannien nu under jul. Det enligt den brittiska lobbygruppen för livsmedelsindustrin, Food and Drink Federation (FDF).

FDF:s chef Ian Wright säger till BBC att den brittiska regeringen å det snaraste borde övertala Frankrike att tillåta godstrafik igen.

Också den brittiska exporten till övriga Europa försvåras naturligtvis då trafiken över kanalen står stilla.

Flygtrafik, men också tågtrafik står stilla

En lång rad länder har med kort varsel stoppat flyg- men också tågresor till och från Storbritannien för att stoppa spridningen av den nya mutationen av coronaviruset. Den nya virusvarianten upptäcktes först i sydöstra England och den sägs vara upp till 70 procent smittsammare än tidigare varianter.

Enstaka fall av den nya varianten har också upptäckts utanför Storbritannien. Åtminstone i Nederländerna, Belgien, Danmark, Italien och Australien.

Bland de länder som redan meddelat om flygstopp eller inreseförbud från Storbritannien finns alltså Finland och bland andra Nederländerna, Belgien, Irland, Italien, Österrike, Rumänien, Tyskland, Sverige, Danmark, Kanada och en del latinamerikanska länder.

Järnvägsföretaget Eurostar har meddelat att man inte kan trafikera genom kanaltunneln från London till Paris, Amsterdam, Bryssel eller Lille idag eller i morgon, tisdag.

EU-ländernas ambassadörer väntas på måndag förmiddag diskutera en samordning av EU-ländernas reserestriktioner gentemot Storbritannien, men i princip är det de enskilda nationerna som fattar den här typen av beslut.

Källor: AFP, Reuters, BBC, Yle

Läs också