Hoppa till huvudinnehåll

Sverige förbjuder inresor från Danmark och Storbritannien

Öresundsbron.
Det nya muterade coronaviruset har också påträffats i Danmark, sade inrikesminister Mikael Damberg på måndagens pressträff. På bilden Öresundsbron mellan Sverige och Danmark. Öresundsbron. Bild: All Over Press Öresundsbron,Öresundsförbindelsen,Öresundsförbindelsens broar

Sveriges regering har beslutat om inreseförbud från Danmark och Storbritannien med anledning av den nya varianten av coronavirus som sprids i Storbritannien och som även påträffats i Danmark.

Inrikesminister Mikael Damberg kom med beskedet på en presskonferens på måndagen. Inreseförbudet träder i kraft vid midnatt svensk tid. Förbudet berör inte svenska medborgare.

Alla som rest till Sverige från Storbritannien den 12 december eller senare uppmanas att testa sig för coronaviruset. Dessutom ska de stanna hemma i upp till en vecka och testa sig en andra gång vid dag fem efter ankomst.

Transporter av vaccin berörs inte av inreseförbuden.

Ökad smittspridning i Danmark

Damberg motiverar inreseförbudet från Danmark med att den nya virusvarianten påträffats i landet samtidigt som smittspridningen har ökat. Dessutom har Danmark stängt ner alla köpcentrum under jul och helger.

Damberg säger att det fanns en uppenbar risk för att danskar skulle ha rest över till Sverige för att handla julklappar.

Inreseförbudet från Danmark berör inte svenska medborgare, andra personer som bor eller arbetar i Sverige och inte heller personer som utför godstransporter.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson utesluter inte att den nya virusvarianten finns också i Sverige, men han säger att myndigheten inte har kunnat bekräfta det.

Enligt Folkhälsomyndighetens pressmeddelande daterat den 20 december kan den nya varianten vara mer smittsam, men ingenting tyder på att den skulle ge svårare sjukdom.

Källor: SR, SVT, Reuters

Läs också