Hoppa till huvudinnehåll

Färre nya fall i Korsholm - men smittspårarna jobbar på högvarv med karantänkrav för exponerade

En person i munskydd hjälper en äldre person i rullstol.
Bland nya fall i Korsholm inga riktigt gamla. Det tröstar, men oron är stor. En person i munskydd hjälper en äldre person i rullstol. Bild: EPA-EFE/All Over Press äldreboende,kommunalt äldreboende,ålderdomshem,åldringar,Hemvård för åldringar,Åldrande och åldringar,Tjänster för åldringar,äldreservice,äldre,äldreomsorg,Gammal,bli gammal,Gamling,coronavirus

En handfull personer jobbar för högtryck med smittspårning i Korsholm, som på en dryg vecka fått nästan femtio nya coronafall. Kommunens överläkare Sofia Svartsjö är framför allt orolig för de äldstas hälsa.

Svartsjö summerar det hon vet då klockan är tre på tisdag eftermiddag. Förra veckan bekräftades totalt 41 nya coronafall i kommunen. Under måndagen och tisdagen har en handfull fall kommit till. Antalet kan förändras snabbt vartefter testresultat blir klara.

- Det ser ändå ut som om vi fått färre fall den här veckan jämfört med hur det var förra veckan. Men just nu jobbar vi på högvarv med smittspårningen.

Finns det en risk för att det finns folk som borde sitta i karantän just nu men som ni ännu inte hunnit nå?

- Det tror jag inte. Jag tror att våra smittspårare under dagen borde ha hunnit ringa upp alla som finns kvar att ringa, därför jobbar vi ju nu i så högt tempo.

17 massexponeringar

Det är ett flertal massexponeringar som gett smittspårarna i Korsholm så stort arbete. Äldreboenden, skolor och daghem finns på listan över platser där smittade hittats och många exponerats. För att nå alla har man använt de kommunikationskanaler som finns mellan daghem, skola och hem. Men ett uppföljande samtal ska ändå ringas till varje drabbad familj eller hushåll, så att man kan vara säker på att inget är oklart kring karantänsbestämmelserna.

Enligt Sofia Svartsjö handlar det om totalt sjutton massexponeringar som totalt har satt över 400 personer i karantän.

- Det är tråkiga nyheter för många korsholmare såhär inför jul. Samtidigt är det här en påminnelse om att den här julen är och kommer att vara annorlunda.

De äldre förorsakar oro

Mest orolig är Svartsjö ändå för de äldre som smittats. Bland veckans nya fall finns vuxna och barn, men inga riktigt gamla. Det tröstar. Men i kommunen vårdas just nu ändå klienter som bor på kommunens serviceboenden för de allra äldsta.

- Det är nog för dem jag känner den allra största oron. Och sedan gäller det också att man faktiskt har personalförsörjningen på tillräcklig nivå så att man klarar av att sköta om både de som är sjuka och de som är friska, för de behöver också omsorg dygnet runt, påpekar Svartsjö.

Sofia Svartsjö, överläkare för samarbetsområdet för primärvården i Korsholm och Vörå
Sofia Svartsjö är överläkare i Korsholm. Sofia Svartsjö, överläkare för samarbetsområdet för primärvården i Korsholm och Vörå Bild: Yle/Kati Enkvist. sofia svartsjö

Än så länge räcker personalen till säger Svartsjö. Coronaåret har lärt även Korsholmsvården att lägga om personalpusslet när det behövs. Under de senaste dagarna har gruppen som sköter smittspårningens alla telefonsamtal utökats från en till omkring fem personer som är i dagligt arbete.

- Jag är full av beundran över dem som ställer upp och jobbar såhär inför julen, säger Svartsjö.

Läs också