Hoppa till huvudinnehåll

Finland börjar vaccinera de första på söndag – Åland nu också i den allvarligaste epidemifasen

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd THL har informerat om det aktuella coronaläget. Vi har fem nya dödsfall i covid-19 och 303 nya fall av smitta.

Vid presskonferensen på tisdagen kom det fram att Finland har ingått avtal om sammanlagt 18,5 miljoner vaccindoser. Det betyder att hela befolkningen över 16 år kan vaccineras med två doser.

Vaccineringarna inleds planenligt den 27–28 december. För det ändamålet indelas befolkningen i fyra grupper. Det blev klart när statsrådet på eftermiddagen godkände en vaccinationsförordning.

Så här står det om vaccinationsordningen i det officiella beslutet:

  • Personal inom social- och hälsovården som deltar i undersökningen, den direkta vården eller omsorgen av personer som har insjuknat eller som med fog misstänks ha insjuknat i sjukdomen covid-19 eller som ger annan brådskande vård samt personal och boende vid socialvårdens verksamhetsenheter för boendeservice för äldre och för institutionsvård,
  • Personer som har fyllt 70 och äldre,
  • Personer med sjukdomar som ökar risken för allvarlig covid-19-sjukdom,
  • Andra personer än de som avses i punkterna 1–3.

Det är tryggt att vaccinera sig, intygade myndigheterna vid presskonferensen. Biverkningarna är lindriga och snabbt övergående. Lite feber, kanske huvud- och muskelvärk kan förekomma. Om man vet att man är allergisk för någon av komponenterna i vaccinet ska man inte ta det.

Myndigheterna följer med möjliga mutationer

De senaste dagarna har mutationer av viruset fått stor uppmärksamhet. I Storbritannien upptäcktes en mutation som verkar göra att viruset smittar lättare, vilket ledde till att många länder stoppade passagerartrafiken från de brittiska öarna - så även Finland.

Professor Olli Vapalahti vid Helsingfors universitet konstaterade att mutationer av det slag som påträffats på de brittiska öarna inte har noterats hos oss ännu. Den europeiska smittskyddsmyndigheten har dock uppmanat alla EU-länder att noggrant följa med läget, sa Vapalahti.

– Vi granskar de test som getts av personer som rest från Storbritannien hit, och har också kallat dem till nya test.

Han konstaterade att det inte är ovanligt att virus muterar men att det inte nödvändigtvis gör viruset farligare. Den brittiska mutationen verkar göra att viruset sprids snabbare, men det är inte dödligare. De vaccin som utvecklats verkar bita också på mutationen, sa han.

303 nya fall – fem nya dödsfall

I dag har 303 nya fall av coronasmitta konstaterats i vårt land och fem nya dödsfall.

Helsingfors har 62 smittfall, Vanda 24, Esbo 19 och Grankulla 6 fall. I Korsholm har THL registrerat 34 nya fall av smitta och i Åbo 28. 

273 personer får sjukvård för covid-19 - av dem får 28 intensivvård.

Incidensen – det vill säga hur många fall av smitta det finns per 100 000 invånare och två veckor – ligger på 93 i dagsläget i Finland. Det är lite lägre nu än förra veckan. Reproduktionstalet, R-talet, ligger på cirka 1,0.

– I förhållande till våra grannar Ryssland och Sverige är läget bra i Finland, sa överläkare Taneli Puumalainen. Men vi har regioner i vår land där läget oroar – bland annat Korsholm och Åland.

Åland nu i allvarligaste fasen

Gällande Åland beslöt statsrådet i dag att landskapet befinner sig i den allvarligaste epidemifasen – fasen för allmän samhällsspridning.

Det betyder bland annat att alkoholserveringen bör upphöra klockan 22 också där. Restaurangerna måste stänga klockan 23 och får öppna igen tidigast klockan 5 på morgonen. Kundantalet måste också begränsas.

Trots förvärrat läge i enskilda kommuner har läget i hela landet stabiliserats något. Det konstaterade strategichef Liisa-Maria Voipio-Pulkki från SHM på dagens presskonferens.

– Men fallen är fortfarande för många. Jag är särskilt oroad för att äldre personer nu verkar insjukna, och påminner om reglerna med säkerhetsavstånd och god handhygien. De får inte glömmas bort under julhelgen.


Här hittar du direktrapporteringen från presskonferensen.