Hoppa till huvudinnehåll

HUS går med på ersättning för extrajobb över julen – facken är inte övertygade

En kvinna med håret bakbundet och skyddat tvättar händerna innan hon går in i en operationssal. Hon har på sig gröna kirurgkläder.
HUS höjer ersättningen för extrainsatta arbetsturer med 25 euro, men fackförbunden tycker inte det är tillräckligt. Arkivbild. En kvinna med håret bakbundet och skyddat tvättar händerna innan hon går in i en operationssal. Hon har på sig gröna kirurgkläder. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt,Helsingfors universitets centralsjukhus,Jorv sjukhus,Esbo,juli,2020,Helsingfors,sjukhus,Wuhan-coronavirus,coronavirus,COVID-19,hälsa,social- och hälsovårdstjänster,virussjukdomar,smittsamma sjukdomar,karantän,Förkylning,influensa,intensivvård,intensivvårdsavdelningar,sjukvård,operation,operationssalar,sjukskötare,koronaviruspandemi,hälso- och sjukvård,epidemier,pandemier,andningsskydd,barnsjukhus,Nya barnsjukhuset,hälsovård,vårdpersonal,medicin,läkare,patientdatasystem,sjukjournaler,patienter,omvårdnad ,Hälso- och sjukvårdsfack,social- och hälsovårdsreformen (sote),SOTE-ICT,Valfrihet av social- och hälsotjänster,patientrum,desinfektion,handdesinfektionsmedel,desinfektionsmedel,ansiktsskydd,handtvagning,handhygien,mun-nässkydd (sjukvård)

Trots att diskussionerna med fackförbunden Tehy och SuPer inte ledde någon vart så valde Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS, ändå att höja en del av ersättningarna.

HUS valde, trots att förhandlingarna med fackförbunden inte ledde någonstans, att höja de redan överenskomna ersättningarna.

För tiden 14.12.2020 - 3.1.2021 betalas det nu ut en ersättning på 85 euro för ett extrainsatt arbetsskift, istället för den tidigare ersättningen på 60 euro. Ersättningarna betalas ut retroaktivt.

Ifall arbetstagarens semester flyttas, efter överenskommelse mellan arbetstagare och arbetsgivare, betalar sjukvårdsdistriktet en engångsersättning på 425 euro.

Diskussionerna stötte på patrull då det kom till “larmpenningen”, som facken ville höja på, men HUS inte ville röra. I Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har motsvarande ersättning fördubblats över julen i år.

Ersättningar över julen inte tillräckligt

Vårdfacket Tehys ordförande Millariikka Rytkönen sa i en intervju i Yles Morgonettan tidigare i veckan att hon efterlyser mer än bara jultillägg.

– Det är viktigt att skilja på ersättningar över julen och “coronatillägg”.

Rytkönen konstaterar på Twitter och på Tehys blogg att den bild som HUS ger av sig själv efter de här diskussionerna så klart kan värma inför jul.

– Någon brist på vårdare verkar det i alla fall inte finnas, och inget behov av beredskapslag. (red. anm. fritt översatt)

Källa: Yle, Tehy, HUS