Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Mia Heijnsbroek-Wiréns avhopp från SFP till Samlingspartiet var en väntad överraskning

En bild på ryggar med Samlingspartiets logo och Mikael Crawfords ansikte i en cirkel
Mikael Crawford är regionchef vid Yle Östnyland. En bild på ryggar med Samlingspartiets logo och Mikael Crawfords ansikte i en cirkel Bild: Yle/ Nora Engström och Yle/ Fredrika Sundén Kommentar,mikael crawford

Mia Heijnsbroek-Wirén är en för ambitiös politiker för att nöja sig med att spela andra fiol, skriver Yle Östnylands regionchef Mikael Crawford.

Att påstå att beskedet som damp ner i redaktionens mejl på måndag kväll inte kom som en överraskning skulle vara att tulla på sanningen.

Men visst har vi varit medvetna om att det är någonting som skaver i fogarna mellan Mia Heijnsbroek-Wirén och hennes politiska omvärld.

Redan det att beskedet om att hon över huvud taget ställer upp för omval har låtit vänta på sig har varit ett tecken på att SFP:s forna röstdrottning i Lovisa funderar på att abdikera.

Nära Samlingspartiet

I pressreleasen som Samlingspartiet skickade ut anför Mia Heijnsbroek-Wirén bland annat "Samlingspartiets ansvarsfulla syn på ekonomin samt respekten för flit och företagande" som en orsak till sitt avhopp.

Det som inte framgår är på vilket vis hon inte har kunnat arbeta för de värderingarna inom SFP i Lovisa.

Någon större politisk saltomortal innebär avhoppet nämligen inte: Mia Heijnsbroek-Wirén har traditionellt profilerat sig som en kommunalpolitiker på SFP:s ekonomiska högerflank.

Den verkliga orsaken är väl närmast den att hon är en för ambitiös politiker för att nöja sig med att spela andra fiol i partiet där Otto Andersson numera är konsertmästare. Det har inte varit nog.

Intressant kommunalval

En gammal sanning inom politiken är att avhoppare går ett surt öde till mötes vid valurnorna.

Mia Heijnsbroek-Wirén är i alla fall en för populär politiker för att löpa någon verklig risk att falla ur fullmäktige i kommunalvalet i april.

Hennes avhopp kommer i alla fall att få följder. För Samlingspartiet, som i Lovisa fört en relativt sett tynande tillvaro med tre fullmäktigeledamöter av 35, är hennes kandidatur givetvis mycket välkommen.

För SFP i Lovisa blir det utan Mia Heijnsbroek-Wirén svårt att behålla sin majoritet i fullmäktige. Det handlar om 441 svårersatta röster.