Hoppa till huvudinnehåll

Många kvinnor samtidigt, stora pengar och över lång tid – österbottniska sol- och vårandet går till åtalsprövning

Dansande par
Mannen har gett löften om liv tillsammans men har i stället till exempel lagt kvinnornas pengar på spel. Arkivbild (personerna på bilden har ingen anknytning till det aktuella fallet). Dansande par Bild: Mika Kanerva/Yle dans,pardans

Fallet med den man som misstänks ha lurat pengar av kvinnor i mer än tio års tid går till åtalsprövning. Enligt kriminalkommissarie Teuvo Nissilä vid Österbottens polisinrättning är fallet anmärkningsvärt på flera sätt.

- Bedrägerier sker hela tiden, men sättet det här skedde på är exceptionellt. Att det fortsatte i mer än 10 års tid och att det var flera kvinnor som samtidigt utsattes för det, säger Nissilä.

Dessutom är summan som mannen kom över stor. Han misstänks ha kommit över nästan 1,6 miljoner euro, enligt förundersökningen.

Enligt polisen handlar ärendet i 23 av fallen om grovt bedrägeri. Kvinnorna har förlorat allt från några tusen till hundratusentals euro. Den äldsta kvinnan som utsatts för sol- och vårandet eller romansbedrägeriet är född på 1930-talet.

Tungt för kvinnorna som litat på mannen

Den misstänkte har kommit i kontakt med kvinnorna bland annat på dansplatser och kryssningar. Genom olika löften, som till exempel ett liv tillsammans, har den misstänkte skapat ett förtroende hos målsägandena.

Då förtroendet skapats har den misstänkte börjat be om pengar till olika ändamål. Enligt polisen har det varit en tung börda för målsäganden då sanningen senare kommit fram. Detta har också haft en påverkan på hur förundersökningen framskridit.

- De målsägande har trott sig dela en förtroendefull relation med den misstänkte. Och då sådant här avslöjas känner man att man blivit lurad men också skam.

Enligt Nissinen har det varit känslomässigt tungt för kvinnorna att berätta och gå igenom historien igen.

En av kvinnorna anmälde händelserna och då polisen började nysta i fallet i våras uppdagades de övriga fallen.

Spelade bort pengarna

Enligt förundersökningen har den misstänkte varken haft avsikt eller möjlighet att betala tillbaka de pengar han kommit över. Pengarna har den misstänkte använt till olika ändamål, bland annat till penningspel. Den misstänkte har samtidigt haft flera kvinnor som han lurat.

Av helheten så går 23 fall vidare till åtalsprövning med huvudsakliga brottsbenämningen grovt bedrägeri. En del av fallen har avslutats på grund av att brotten preskriberats och i några fall har det handlat om små summor som målsägande dessutom fått tillbaka.

Den misstänkta gärningsmannen har varit både häktad och i reseförbud under förundersökningen.

Under förundersökningen framkom att den misstänkte efter krav från målsägandena har återlämnat en del av den egendom han kommit över. Totalt rör det sig om cirka 160 000 euro. En del av de återbetalda pengarna är pengar som den misstänkte kommit över från övriga målsäganden.