Hoppa till huvudinnehåll

Minkuppfödningen i Finland vädrar morgonluft efter att världsledaren Danmark kastade in handduken

En man med keps står framför en rad med pälsdjurshus
Det nya marknadsläget gör det möjligt för Finland att fördubbla sin minkproduktion inom 4–5 år, bedömer pälsdjursuppfödaren Tobias Andersson i Oravais. En man med keps står framför en rad med pälsdjurshus Bild: Mårten Wallendahl / Yle pälsdjursuppfödare,tobias andersson

Att Folketinget i går på tisdag beslöt att förbjuda minkuppfödning i Danmark under ett års tid var väntat. Men andra länder med produktion av minkskinn vädrar morgonluft, då efterfrågan ökar och världsledaren Danmark lagt av.

Ettårsförbudet förväntas permanent dra mattan undan branschen i Danmark, då hela minkbeståndet nu avlivats. De 700 miljoner euro som minkindustrin inbringade åt Danmark i exportintäkter, kan nu falla i någon annans kista.

– Det ser vi ju redan nu, med auktionen vi hade. Priserna steg med 50 procent och efterfrågan ökar, säger Magnus Ljung som är vd för Saga Furs, som sköter skinnauktioner i Vanda.

Världsledaren ur spel

Danmark har varit världsledande, med både en tredjedel av skinnproduktionen, men också toppkvalitet på produkten. Att de danska producenterna nu tvingats avliva alla djur, innebär också att de bästa avelsdjuren i världen är borta, beklagar Tobias Andersson som är pälsdjursuppfödare i Oravais.

– Vi har redan sett det blir en brist på minkskinn – och läget förvärras bara då den danska produktionen faller bort. Och det här förändrar hela marknaden för pälsprodukter.

Efter sju magra år för skinnproducenterna, väntar nu goda tider, förutspår han.

Mycket är ändå oklart för branschen, då coronapandemin fick den danska uppfödningen på fall, till följd av ett virusutbrott på flera farmer.

Virusrisken bedöms liten på finska farmer, men ett coronavaccin efterlyses av producenterna.

– Då Finland redan är en minkproducent finns det ju utrymme för en expansion här. Så om marknaderna börjar fungera normalt igen efter coronapandemin, tror jag att vi kan ha en fördubbling av minkproduktionen inom 4–5 år, säger Andersson.

man i glasögon och vit tröja tittar in i kameran.
Det finns utrymme för investeringar i minknäringen och redan nu anställs det folk till branschen, säger Magnus Ljung på Saga Furs. man i glasögon och vit tröja tittar in i kameran. Bild: Pekka Kiirala man,porträtt,magnus ljung

Danskar kan flytta hit

På Saga Furs har man redan upplevt ett ökat tryck på marknaden, med nyanställningar och ökad efterfrågan på nyinvesteringar och nyetableringar i Finland.

– Det finns danska farmare som nu letar möjligheter att söka sig utomlands, så jag finner det mycket troligt att det finns en vilja att också etablera sig i Finland, säger Magnus Ljung.

Även om minkuppfödningen hittills haft mindre vikt inom den finländska pälsdjursnäringen än rävuppfödningen, så finns det nu både utrymme och intresse för expansion. Men det är inte bara finländska farmer som ser möjligheter.

Det ryktas redan att både Ryssland och Kina inför statliga subventioner till farmer som vill investera i minkproduktion, säger Tobias Andersson.

På Saga Furs ser Ljung den höga finländska kvaliteten på päls och skinn som en trumf för en framtid inom näringen. Och enligt honom gäller det nu bara att ha framtidstro och satsa på utvidgning.

– Bankerna är garanterat villiga att finansiera lönsam verksamhet, så den biten ordnar sig nog, säger Ljung.

Coronarisken mindre i Finland

Grundproblemet i Danmark, att coronasmitta spred sig på minkfarmerna, blev en het potatis då beslutet att avliva alla minkar fattades. Ersättningsfrågan är ännu olöst i Danmark, då dragkampen mellan partierna ännu pågår. Att pandemin ställvis fått mer fart i Finland orsakar också oro för de finländska farmarna.

- Visst är vi oroliga. Men att smittan spreds så snabbt i Danmark beror på att farmerna är mycket större och har större personal. I Finland är det främst den egna familjen som jobbar på farmen, och vi har inte haft några fall, säger Andersson om smittorädslan i Finland.