Hoppa till huvudinnehåll

President Putin godkände lag som ger ryska presidenter livstids åtalsimmunitet

Rysslands president Vladimir Putin håller tal i Moskva den 21 december 2020.
Lagändringen har setts som tecken på att Putin som är 68 år gammal planerar att lämna presidentposten. Kreml har tillbakavisat det här ryktet. Rysslands president Vladimir Putin håller tal i Moskva den 21 december 2020. Bild: AFP / Lehtikuva Vladimir Putin

Rysslands president Vladimir Putin skrev under en lag på tisdagen som ger tidigare ryska presidenter långtgående åtalsimmunitet efter presidentperioden.

Lagen – som publicerades på nätet på tisdagen – ger tidigare presidenter och deras familj åtalsimmunitet för brott som begås under personernas livstid. Det innebär bland annat att polisen inte kan gripa eller förhöra dem.

Före lagförslaget godkändes, var tidigare presidenter endast immuna mot åtal som väckts för brott som begåtts medan presidenten satt kvar vid makten.

Lagen är en del av ändringar i grundlagen som godkändes tidigare i år i en omröstning som gjorde att Putin, nu 68 år gammal, får sitta kvar på presidentposten till 2036.

I den nya lagen kan åtalsimmuniteten hävas om den tidigare presidenten åtalas för förräderi eller andra grova brott och åtalet bekräftas av högsta domstolen och grundlagsdomstolen.

Den nya lagen gör det ändå möjligt att tidigare presidenter sitter stadigt i senaten hela livet ut, vilket innebär att personen ändå har åtalsimmunitet efter sitt presidentskap.

Källor: Tass, AFP