Hoppa till huvudinnehåll

Trump gav order om att den federala arkitekturen i framtiden ska vara "vacker"

En grå betongfasad i flera våningar.
San Francisco Federal Building från 2007 pekas speciellt ut av president Trump som exempel på arkitektur han inte längre vill ha. Enligt Trump har arkitekterna bakom byggnaden främst velat få andra arkitekters uppskattning. En grå betongfasad i flera våningar. Bild: Alamy/All Over Press San Francisco,Kalifornien,USA,San Francisco Federal Building

USA:s avgående president Donald Trump har gett en presidentorder om att landets federala arkitektur i framtiden ska vara "vacker". Presidenten ogillar modernism och vill ha mera klassiska byggnader.

Presidentordern klagar på att de officiella arkitektoniska riktlinjerna sedan 1960-talet sidsteppat klassicismen och främjat en modern stil som i flera fall lett till fula, slätstrukna och motbjudande byggnader.

"Det är dags att uppdatera de federala arkitektoniska riktlinjerna så att de åtgärdar dessa problem och ser till att arkitekter som planerar federala byggnader tjänar sina klienter, det amerikanska folket", sägs det i ordern.

Exempel på vackra federala byggnader är enligt Trump Vita huset, kongressbyggnaden Kapitolium, Högsta domstolen, Finansministeriet och Lincolnmonumentet i Washington.

En ljus, klassicistisk byggnad med korintiska pelare. Två flaggstänger med USA:s flagga i förgrunden.
Högsta domstolens byggnad i Washington. Färdigställd 1935. En ljus, klassicistisk byggnad med korintiska pelare. Två flaggstänger med USA:s flagga i förgrunden. Bild: Alamy/All Over Press USA:s högsta domstol,Washington (DC),USA
En klassicistisk byggnad med doriska pelarrader.
Lincolnmonumentet från 1922. En klassicistisk byggnad med doriska pelarrader. Bild: STELLA Pictures / Splash News / AOP Washington,Washington (DC),Lincolnmonumentet

Förkastlig arkitektur representeras enligt presidenten bland annat av de brutalistiska San Francisco Federal Building samt Hubert H. Humphrey- och Robert C. Weaverbyggnaderna i Washington.

En långsträckt grå betongfasad i ett tiotal våningar med små fönster.
Robert C. Weaverbyggnaden från 1968 hyser USA:s bostadsministerium. En långsträckt grå betongfasad i ett tiotal våningar med små fönster. Bild: Alamy/All Over Press Washington,USA,Robert C. Weaver Federal Building
En grå betongfasad i fem våningar med små fönster. I förgrunden en skylt som upplyser att här finns USA:s hälso- och socialministerium.
Hubert H. Humphreybyggnaden invigdes 1977. Där finns det amerikanska hälso- och socialministeriet. En grå betongfasad i fem våningar med små fönster. I förgrunden en skylt som upplyser att här finns USA:s hälso- och socialministerium. Bild: Sarah Stierch/Creative Commons Washington,USA,Hubert H. Humphrey Building

Enligt presidenten har den klassiska och traditionella arkitekturen visat att den är hållbar och den borde därför främjas.

Presidentordern avvisar inte helt andra stilarter, men framhåller att byggnaderna måste vara "vackra" (beautiful).

"Alla federala byggnader bör designas så att de erhåller allmän respekt för sin skönhet och för att de visuellt förkroppsligar amerikanska ideal", skriver president Trump.

Atriet i Trump Tower i New York med förgyllda rulltrappor.
Guld och dyrbar italiensk Breccia Pernice-marmor är dominerande element i atriet i Trumps högkvarter Trump Tower på Manhattan i New York. Atriet i Trump Tower i New York med förgyllda rulltrappor. Bild: All Over Press Trump Tower,Donald Trump,Trump Organization,Fifth Avenue,Manhattan,New York,USA

Arkitekturkritikern och Pulitzervinnaren Paul Goldberger avfärdade på Twitter Trumps presidentorder som närmast symbolisk.

Enligt Goldberger är det ytterligare ett exempel på att den avgående presidenten slänger handgranater omkring sig då han är på väg ut genom dörren.

Ett utkast till presidentorder dök upp i medierna tidigare i år med en betydligt hårdare formulering. Då skulle den klassicistiska stilen göras obligatorisk och de federala byggnaderna skulle "göras vackra igen".

Det fick de amerikanska arkitekterna på bakhasorna.

Flera påpekade att officiellt påbjuden nationell arkitektur närmast är känd från totalitära regimer, som Stalins kommunistiska Sovjetunionen och Hitlers Nazityskland.

En svartvit modell av en kupolbyggnad.
Hitlers favoritarkitekt Albert Speers plan för Folkets hall från 1939 i den blivande huvudstaden Germania. Bygget hann aldrig slutföras innan nazismen kollapsade. En svartvit modell av en kupolbyggnad. Bild: Alamy/All Over Press Berlin,Nazityskland,Tyskland,Volkshalle,Albert Speer
Ett stort byggnadskomplex med en tornbyggnad i mitten. Tornet kröns av en röd stjärna.
Moskvauniversitetets huvudbyggnad planerades under Stalins överinseende och byggdes delvis av fångar från Gulaglägren. Ett stort byggnadskomplex med en tornbyggnad i mitten. Tornet kröns av en röd stjärna. Bild: Alamy/All Over Press Moskva,Sovjetunionen,Josif Stalin,Moskvauniversitetet

Paul Goldberger och andra arkitekturaktivister påpekar i alla fall att Trumps presidentorder genast kan ändras eller stoppas av den tillträdande presidenten Joe Biden.

Arkitekturhistorikern Brian Goldstein skojar på Twitter om att Biden borde utfärda en presidentorder om att alla offentliga byggnader hädanefter ska se ut som Longabergerbolagets gamla huvudbyggnad i Ohio.

Longabergers främsta produkt är inköpskorgar i flätat trä. Bolagets huvudkontor i Newark i Ohio byggdes som en jättemodell av en sådan korg.

Läs också