Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenska löften, råa talanger och brist på stjärnglans – här är Juniorlejonens trupp spelare för spelare

Anton Lundell.
Anton Lundell är lagets största talang och naturliga ledare. Anton Lundell. Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto Anton Lundell

Natten till lördag finsk tid kör junior-VM i ishockey i gång i Edmonton. Finland hör som vanligt till medaljkandidaterna och frågar man spelarna går de för guld. Men hur sannolikt är det? Yle Sporten presenterar årets finländska JVM-lag!

Tyskland, Schweiz, Slovakien – och Kanada.

Så heter motståndarna i Finlands grupp. Juniorlejonen går med andra ord in som förhandsfavoriter i samtliga matcher förutom gruppfinalen som spelas klockan 01.00 natten till nyårsdagen – det vill säga en timme efter årsskiftet.

Förutsatt att allt går som planerat fram till det kommer matchen mot Lönnlöven, där gruppsegern förmodligen står på spel, att ge vissa besked om hur bra årets finländska JVM-lag är. Förhandstipset är att Kanada håller en snäppet högre nivå.

– Faktum är att Finland inte hör till de allra största guldkandidaterna. Det finländska laget är lite anonymt och saknar viss spets, åtminstone i jämförelse med hemma-VM 2016, konstaterade Yle Sportens Chriso Vuojärvi i Sportnytt på söndagen.

Men Finland kan väl det här med att slå ur underläge? Se bara på hur det gick i herr-VM 2019, tänker kanske någon.

– Finland har skördat framgång i många turneringar tack vare bättre taktik och större disciplin. Här ska man ändå påpeka att den här lagbundenheten inte gäller i lika hög grad i JVM, eftersom det är lite mer valpigt – lite mer tuta och kör, säger Vuojärvi och fortsätter:

– Det är härligt för oss tittare, men det gynnar inte Juniorlejonen i den här turneringen. Lyckligtvis har man ändå en tränare i Antti Pennanen som jag har väldigt stort förtroende för. Om Finland går hela vägen så kommer han att spela en stor roll.

Vad tror du? Här är Juniorlejonens trupp!

Finlands lag i genrepet mot USA

Anfallskedjor:

 1. 13 Roby Järventie – 15 Anton Lundell – 29 Kasper Simontaival
 2. 22 Roni Hirvonen – 27 Juuso Pärssinen – 33 Brad Lambert
 3. 21 Mikael Pyyhtiä – 28 Henri Nikkanen – 34 Aku Räty
 4. 19 Petteri Puhakka – 20 Samuel Helenius – 32 Matias Mäntykivi
 5. 36 Benjamin Korhonen

Backpar:

 1. 4 Ville Heinola – 2 Santeri Hatakka
 2. 35 Mikko Kokkonen – 10 Kasper Puutio
 3. 6 Eemil Viro – 7 Topi Niemelä
 4. 12 Matias Rajaniemi – 3 Ruben Rafkin

Målvakter:

 1. 1 Kari Piiroinen
 2. (31 Roope Taponen)

Första PP-formationen:

Ville Heinola, Anton Lundell, Roby Järventie, Kasper Simontaival, Roni Hirvonen

Andra PP-formationen:

Topi Niemelä, Brad Lambert, Aku Räty, Henri Nikkanen, Juuso Pärssinen

Utanför laget: målvakten Joel Blomqvist (30) och anfallaren Mikko Petman (23)

Målvakter

Kari Piiroinen, Tappara / Tuto
odraftad

Har i höst varit en av Mestis bättre målvakter med sitt snitt på 2,26 insläppta mål per match (näst bäst) och räddningsprocent på 92,36 (fjärde bäst). Var med i JVM-truppen också i fjol och höll då nollan i sin enda match.

Tillbringade två år i CHL-laget Windsor Spitfires. Där beskrevs han som en målvakt som är kvick med plocken, men som har problem att hålla en jämn nivå.

Spelade två perioder i Finlands enda träningsmatch och lär inleda turneringen som lagets förstemålvakt.

Joel Blomqvist, Kärpät / Hermes
draftades som 52:a 2020 av Pittsburgh Penguins

Gjorde succé i sina två matcher i Kärpät då säsongen körde i gång i höst, men fick nöja sig med att spela för Hermes i Mestis då Justus Annunen och Patrik Rybar snabbt tillfrisknade i Uleåborg. Lugn och pålitlig mellan stolparna, ser mogen ut på isen.

Joel Blomqvist.
Joel Blomqvist är i NHL-klubbarnas ögon den mest lovande målvakten i laget, men han tvingas kanske ändå agera JVM-reserv. Joel Blomqvist. Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto Joel Blomqvist

Den enda blåvita målvakten som har NHL-reserverats, men den i trion som har sämst räddningsprocent i Mestis (90,76).

Blomqvist inleder av allt att döma som tredjemålvakt efter att ha suttit på läktaren i genrepet.

Roope Taponen, HIFK / K-Espoo
odraftad

Har varit Mestis-säsongens vassaste burväktare så här långt. Har räddat 92,81 procent av alla puckar och har i genomsnitt släppt in 1,84 mål per match. Var aktuell för JVM också i fjol, men lämnades utanför truppen.

Försvarare

Santeri Hatakka, Ilves
draftades som 184:e 2019 av San Jose Sharks

En av spelarna som gör sitt sista JVM. Var med redan i fjol, då blev det en assist på sju matcher. I Ilves har Hatakka varit ordinarie under hösten och kommer att få ett allt större ansvar då Juuso Välimäki (Calgary) och Lassi Thomson (Ottawa) nu har återvänt till NHL.

Hatakka är inte backen som förväntas leverera offensivt. Tvärtom ska han vara en defensivt pålitlig pjäs – och väntas också axla en stor roll som sådan.

Ruben Rafkin, TPS
odraftad

Rafkin förväntade sig för ett par månader sedan en NHL-reservering i omgång 2–4, men valdes inte av någon klubb – och var besviken. Tur i oturen, eftersom han snart kan ta emot kontraktserbjudanden av 32 NHL-klubbar?

"Pizzaprinsen", som han kallas på grund av sina släktband till en viss "pizzakejsare" i Åbo, har fått sin hockeyfostran i USA dit han åkte som 14-åring. Därför är han också bekant med spelet i liten rink.

Är inte den största backen (182 cm), men kan spela fysiskt, är åkstark och bidrar i spelet med puck.

Ville Heinola, Lukko
draftades som 20:e 2019 av Winnipeg Jets

Backbesättningens stora affischnamn bidrar med sin mångsidighet och sina offensiva färdigheter. Var nära att knipa en plats i Winnipeg Jets trupp hösten 2019, men klubben valde efter åtta NHL-matcher att låta talangen återvända till Finland och Lukko där han har mognat i lugn och ro. I höst har det blivit 1+13 poäng på 19 matcher, trots begränsat ansvar i powerplay.

Ville Heinola.
Ville Heinola gör sitt tredje JVM. Ville Heinola. Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto Ville Heinola

Var med redan i JVM 2019 som slutade i guldfirande. Det är fortfarande oklart om Heinola stannar i Nordamerika eller återvänder till Lukko efter JVM.

Eemil Viro, TPS
draftades som 70:e 2020 av Detroit Red Wings

Slog igenom på liganivå i TPS redan säsongen 2019/20 och har sedan dess varit etablerad i Åbolagets backbesättning. En pålitlig back som trivs i både offensiven och defensiven utan att blända allt för mycket.

Den 18-årige backen har ett vasst ligasaldo: 1+5 och +5 i plus/minus-statistiken på 16 matcher den här säsongen.

Topi Niemelä, Kärpät
draftades som 64:e 2020 av Toronto Maple Leafs

En offensiv back som förväntas ställa till med problem för motståndarnas försvar med sina anfallsräder. Skicklig och kvick skridskoåkare. Var med i JVM-truppen också i fjol, då blev det fyra assist på nio matcher.

Topi Niemelä med pucken på offensiva blå.
Backen Topi Niemelä är ett offensivt hot. Topi Niemelä med pucken på offensiva blå. Bild: Pasi Mennander / Finlands ishockeyförbund

Är bara 18 år gammal, men var redan förra säsongen ordinarie i Kärpäts backsexa. Fick ändå inleda säsongen 2020/21 i A-juniorlaget och spelade i ligan först då säsongen var en månad gammal.

Imponerade i genrepet där han stod för 1+1 i poängväg och hyllades av chefstränaren Pennanen. Spelar som back i Finlands andra powerplayformation.

Kasper Puutio, Kärpät
draftades som 153:e 2020 av Florida Panthers

Har erfarenhet av spel i liten rink efter två år i WHL med Swift Current Broncos och Everett Silvertips. Återvände till Uleåborg inför den pågående säsongen, där det blivit åtta ligamatcher och ett ligamål. Inte den snabbaste försvararen och kan få det tufft mot toppmotståndet i turneringen.

Matias Rajaniemi, Pelicans
draftades som 183:e 2020 av New York Islanders

Har etablerat sig i Pelicans ligaförsvar och gör drygt 18 år gammal JVM-debut. Behärskar, som många andra backar i truppen, spelet åt båda hållen. Utmärker sig ändå inte på något särskilt sätt.

Mikko Kokkonen, Jukurit
draftades som 84:e 2019 av Toronto Maple Leafs

En stabil defensiv back med ett hyfsat skott som gjorde sin FM-ligadebut säsongen 2016/17. Han var då bara 15 år och 9 månader gammal och blev FM-ligahistoriens yngste spelare.

Är inne på sin femte ligasäsong och bidrar med sällsynt erfarenhet i försvarsledet, något som kan vara guld värt i de viktiga matcherna.

Anfallare

Roby Järventie, Ilves
draftades som 33:e 2020 av Ottawa Senators

En ur finländskt perspektiv sällsynt storvuxen sniper. Pappa Martti, som avslutade hockeykarriären för fem år sedan, var i sin tur en stabil back som spelade 845 FM-ligamatcher i Ilves, Lukko, TPS, Jokerit, Kärpät, HIFK och HPK.

Roby Järventie.
Roby Järventie har potential att bli lagets skyttekung. Roby Järventie. Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

I Ilves har Järventie spelat högerytter i tredjekedjan där ett annat löfte, Matias Maccelli, har bemannat vänsterfilen. Järventie är en stark kandidat till att utses till årets nykomling, 18-åringen toppar rookiepoängligan med saldot 7+7 på 19 matcher.

Han förväntas axla en stor roll i Juniorlejonen där han spelar som vänsterytter, kanske i förstalinan tillsammans med...

Anton Lundell, HIFK
draftades som 12:a 2020 av Florida Panthers

Lagets självskrivne ledare och stora stjärna. Lagkaptenen ska axla en stor och viktig roll om Finland ska gå långt. Även om Lundell inte medger det själv, är årets turnering en viktig mätare med tanke på den annalkande flytten till NHL.

Om han visar att han håller måttet mot resten av topptalangerna i åldersklassen kan flytten ske förr snarare än senare. En stabil tvåvägscenter, som i FM-ligan den här säsongen har bevisat att allt snack om hans begränsade offensiva talanger är struntprat. Poängsaldot i HIFK hittills: 12+8 på 17 matcher.

Pappa Jan är en HIFK-ikon men Anton är redan familjens mest kända hockeynamn.

Petteri Puhakka, Tappara / Tuto
odraftad

Är hockeyfostrad i Uleåborgstrakten men flyttade i somras till Tammerfors. Har under hösten hunnit ligadebutera och näta i Tappara, men har tillbringat merparten av säsongen i Tuto i Mestis. Där är saldot 4+4 på 7 matcher. Känd för att skapa ytor med sin snabbhet.

Samuel Helenius, JYP
aktuell för NHL-draften 2021

NHL-fajtern Sami Helenius son, som visat sig vara en betydligt mångsidigare hockeyspelare än sin pappa. Har redan etablerat sig i JYP:s ligatrupp. Bjässen (199 cm, 91 kg) spelar i en viktig roll som defensiv center.

Helenius kommer att matchas mot stjärnorna i topplagen, men han har också offensiva färdigheter. Påminner till viss del om Marko Anttila då han är en överraskande skicklig spelare för att vara så storvuxen.

Efter många säsonger med juniorhockey i Jokerit flyttade Samuel Helenius till Jyväskylä i somras.
Efter många säsonger med juniorhockey i Jokerit flyttade Samuel Helenius till Jyväskylä i somras. Efter många säsonger med juniorhockey i Jokerit flyttade Samuel Helenius till Jyväskylä i somras. Bild: Pasi Mennander / Finlands ishockeyförbund

Fyllde 18 år i november och har under hösten stärkt sina aktier i NHL-scouternas papper. Kommer förmodligen att reserveras relativt tidigt i sommarens NHL-draft.

Mikael Pyyhtiä, TPS
draftades som 114:e 2020 av Columbus Blue Jackets

Har endast spelat två ligamatcher den här säsongen – de kom i slutet av november. Har varit den viktigaste spelaren i TPS U20-lag med sina 9+10 på 16 matcher och står för en relativt sällsynt bedrift då han i praktiken är uttagen till JVM-truppen från ett A-juniorlag.

Har förutsättningar att spela som offensiv center, men lär i det här JVM-laget få nöja sig med en defensivare roll på kanten.

Draftades av Columbus redan i den fjärde omgången i höstas. Jarmo Kekäläinens och Ville Sirén i Columbus ledning har många gånger visat sig ha stenkoll på de europeiska juniorerna.

Roni Hirvonen, Ässät
draftades som 59:e 2020 av Toronto Maple Leafs

Hockeyfostrad i Esbo där pappa Timo Hirvonen var en klubbikon i Kiekko-Espoo och Blues. Roni valde inför säsongen 2019/20 att flytta till Björneborg som 17-åring och knep direkt en ordinarie plats i Ässäts ligalag. Förra året fick Hirvonen ändå inte plats i Raimo Helminens JVM-trupp.

Hirvonen spelade förra säsongen som ytter, men har i år tagit klivet in i mitten. I JVM-genrepet mot USA fick Hirvonen spela ytter igen, då han tog plats till vänster om Juuso Pärssinen i andrakedjan.

Roni Hirvonen.
Roni Hirvonens kontrakt med Ässät löper ut efter säsongen. Roni Hirvonen. Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto Roni Hirvonen

Hirvonen är något av en definition på en mångsidig anfallare. Har offensiva färdigheter, men tar sitt defensiva ansvar. Väljer ofta passning framför skott, även om skottet håller hyfsad nivå.

Har stundvis varit Ässäts vassaste anfallare under den pågående säsongen och kommer under våren att axla ett allt större ansvar då Ässät tappat NHL-lånen Jesperi Kotkaniemi och Nick Merkley.

Mikko Petman, Lukko
odraftad

Enligt lagkamraten i Lukko, Ville Heinola, är Petman den som är bäst på att hålla låda i omklädningsrummet. Konkurrerade om en plats i JVM-truppen i fjol, men ratades på slutet. Den ett och ett halvt år äldre storebrodern Ville, som nu spelar i SaiPa, fick däremot en plats i Helminens lag.

I Lukko har Petman fått hålla till i fjärdekedjan där istidssnittet ligger på under nio minuter per match. En rollspelare som får nöja sig med en defensiv roll.

Juuso Pärssinen, TPS
draftades som 210:a 2019 av Nashville Predators

Timo Pärssinens son har jobbat upp sig i ligalaget TPS anfallshierarki. Timo var en snabb och skicklig ytter, medan Juuso är något av en klassisk center som också tar sitt defensiva ansvar.

Juuso Pärssinen firar sitt mål i träningsmatchen mot USA.
Juuso Pärssinen firar sitt mål i genrepet mot USA. Juuso Pärssinen firar sitt mål i träningsmatchen mot USA. Bild: Pasi Mennander / Finlands ishockeyförbund

Fick göra 31 matcher för "Palloseura" förra säsongen, men fick inte plats i JVM-truppen. Den här säsongen har Pärssinen fått en större roll i TPS och noterats för 2+10 på 18 matcher.

Har fått spela en hel del powerplay i TPS och är dirigent i Finlands andra powerplayformation.

Henri Nikkanen, Jukurit
draftades som 113:e 2019 av Winnipeg Jets

Storvuxen (194 cm, 95 kg) och mångsidig playmaker som lär spela tredjecenter. Har noterats för 2+5 på 15 matcher i Jukurit. Har tagit flest tekningar i Jukurit – 301 stycken – och vunnit 53 procent av dem, vilket är ett imponerande saldo för en 19-åring. Dessutom kan Nikkanen stoltsera med högst istidssnitt (18.54) i Jukurits anfall.

Kasper Simontaival, Tappara / Tuto
draftades som 66:e 2020 av Los Angeles Kings

Kort (175 cm) men ettrig ytter som har profilerat sig som en offensiv spelare. Har utan framgång försökt etablera sig i Tapparas anfall där konkurrensen om istid är tuff. Under säsongen har det blivit sju ligamatcher i Tappara och fem matcher på lån i Mestisklubben Tuto.

För ett år sedan spekulerades Simontaival kunna gå i den första omgången i NHL-draften, men utvecklingen har under den senaste tiden stampat på stället.

Matias Mäntykivi, SaiPa
draftades som 185:e 2019 av Boston Bruins

Har spelat ligahockey i tre säsonger och i Villmanstrand har man väntat på genombrottet. Har fått spela i en offensiv roll, men säsongens saldo är blygsamma 0+4 på 17 matcher. Den skicklige yttern, som fortfarande väger lätt (75 kg), väljer oftast passning framför skott. Utanför truppen både 2019 och 2020 och gör nu sitt första och sista JVM.

Brad Lambert, JYP
aktuell för NHL-draften 2022

Det kanske hetaste framtidsnamnet i truppen? Fyllde 17 för några dagar sedan och kan sommaren 2022 bli Finlands första draftetta någonsin.

Brad har dubbla pass, men landslagsvalet föll på Finland. Mamman är finländare, medan pappa Ross är kanadensare och tidigare hockeyspelare. Farbror Lane Lambert är assisterande tränare i NHL-laget New York Islanders.

Brad är en offensivt skicklig ytter som är vass på skridskorna. Lämnade HIFK för spel i JYP i somras. Där har det blivit 4+3 på 18 matcher. Imponerade i genrepet mot USA där han spelade fram till Finlands båda mål.

Brad Lambert.
Brad Lambert, Finlands första draftetta? Brad Lambert. Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto Brad Lambert

Aku Räty, Kärpät
draftades som 151:a 2019 av Arizona Coyotes

Överraskande den enda av bröderna Räty som platsade i truppen. Lillebror Aatu, vars styrkor ligger i spelet med puck, har till och med nämnts som en eventuell NHL-draftetta sommaren 2021. Aatu ratades ändå av Pennanen efter en svajig höstsäsong.

Storebror Aku – en kantigare spelartyp än Aatu – har inte heller haft det lätt i Kärpät, men har varit med förr och vet vad som krävs. Arbetshästen trivs i en forecheckande roll och lär inleda i tredjekedjan.

Benjamin Korhonen, KalPa
odraftad

Har försökt etablera sig i KalPas ligatrupp. Hittills har Korhonen fått spela i varannan match, men oftast i fjärdekedjan och istidssnittet ligger på under nio minuter. Får förmodligen nöja sig med en motsvarande roll i JVM-laget.

Tränare

Antti Pennanen

Inledde tränarkarriären på seniornivå som assisterande tränare i HIFK. Fick gå i januari 2013 under röriga omständigheter, då chefstränaren Pasi Sormunen och Pennanen sparkades och ersattes av Raimo Summanen och Joonas Tanska.

Tog därefter ny sats i Mestis där det under tre säsonger som chefstränare i Jukurit blev två guld och ett silver.

Antti Pennanen håller taktikpalaver.
Yle Sportens Chriso Vuojärvi har stort förtroende för chefstränaren Antti Pennanen. Antti Pennanen håller taktikpalaver. Bild: Pasi Mennander / Finlands ishockeyförbund Antti Pennanen

Lotsade HPK till ett skrällartat ligaguld våren 2019. Tog över som tränare för Juniorlejonen våren 2020.

Den 41-årige Pennanen är ett högt uppskattat framtidsnamn som på landslagsnivå har vunnit JVM-guld 2016 och VM-guld 2019 som assisterande tränare till Jukka Jalonen.

Så spelas junior-VM i ishockey 2021

Samtliga matcher spelas i Edmonton på grund av coronaviruspandemin.

Grupp A: Kanada, Finland, Slovakien, Tyskland, Schweiz
Grupp B: USA, Ryssland, Sverige, Tjeckien, Österrike

Matchprogrammet:

Fredag 25.12
Kl. 21.00 Schweiz–Slovakien

Lördag 26.12
Kl. 01.00 Tyskland–Finland
Kl. 04.30 Ryssland–USA
Kl. 21.00 Sverige–Tjeckien

Söndag 27.12
Kl. 01.00 Tyskland–Kanada
Kl. 04.30 USA–Österrike
Kl. 21.00 Finland–Schweiz

Måndag 28.12
Kl. 01.00 Slovakien–Kanada
Kl. 04.30 Tjeckien–Ryssland

Tisdag 29.12
Kl. 01.00 Österrike–Sverige
Kl. 04.30 Slovakien–Tyskland
Kl. 21.00 USA–Tjeckien

Onsdag 30.12
Kl. 01.00 Kanada–Schweiz
Kl. 04.30 Österrike–Ryssland
Kl. 21.00 Finland–Slovakien

Torsdag 31.12
Kl. 01.00 Schweiz–Tyskland
Kl. 04.30 Ryssland–Sverige
Kl. 21.00 Tjeckien–Österrike

Fredag 1.1
Kl. 01.00 Kanada–Finland
Kl. 04.30 Sverige–USA

Lördag 2.1
Kvartsfinaler klockan 19.00 och 22.30

Söndag 3.1
Kvartsfinaler klockan 02.00 och 05.30

Tisdag 5.1
Semifinaler klockan 01.00 och 04.30

Onsdag 6.1
Bronsmatch klockan 00.30
Final klockan 04.30

Läs också