Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike börjar släppa in långtradare från Storbritannien ‒ alla som reser måste testas

En lång långtradarkö
Över 2 800 långtradare uppskattas köa utanför hamnen i Dover och på tillfälliga parkeringar i grevskapet Kent En lång långtradarkö Bild: EPA-EFE/All Over Press Dover,coronavirus

Gränsen mellan Frankrike och Storbritannien kommer att öppnas delvis i dag. Det betyder att långtradartrafiken mellan Dover och Calais kommer att återupptas under dagen.

Frankrike stoppade sent på söndagen alla resor från Storbritannien för 48 timmar på grund av den nya coronavirusmutationen som sprider sig snabbt i bland annat London.

Förbudet gällde även långtradarförare vilket har lett till massiva köer och oro över färskvarubrist. Över 2 800 långtradare har köat utanför hamnen i Dover på tillfälliga parkeringar i grevskapet Kent i södra England.

Sent i går kväll kom Frankrike och Storbritannien överens om en åtgärdsplan för att lösa krisen.

Enligt överenskommelsen ska gränsen öppnas på nytt för långtradarförare och en del andra grupper, bland dem EU-medborgare. Brittiska medborgare med franskt uppehållstillstånd ska också få resa in till Frankrike.

Frankrikes transportminister Jean-Baptiste Djebarri sa i går kväll att flyg-, båt- och tågtrafiken till Storbritannien kommer att återupptas under onsdagen.

Negativt coronatest krävs

Alla som reser in i Frankrike måste visa upp ett högst tre dygn gammalt negativt coronatestresultat.

Brittisk hälsovårdspersonal och militären placeras ut i hamnen i Dover för att utföra snabbtest. Långtradarförarna ska sedan få sina testresultat till mobilen.

Storbritanniens transportminister Grant Shapps uppger att man skickat tillräckligt med testutrustning till Kent för att det ska räcka för alla som vill resa.

Det är oklart hur länge det kommer att ta innan alla strandade långtradare kan resa vidare. Shapps uppmanar också alla transportbolag att inte skicka fler långtradare till Kent.

Tiotals länder, bland dem Finland, stoppade alla inresor från Storbritannien efter att den brittiska regeringen slagit larm om den nya virusmutationen.

Enligt världshälsoorganisationen WHO är den nya varianten 40 till 70 procent mer smittsam än den tidigare varianten.

Källor: AFP, Reuters, BBC

Läs också