Hoppa till huvudinnehåll

Lugnt i centrum men fler utryckningar till hemmen - så tror polisen att julen blir i år

En polisbil står parkerad på Domkyrkotorget utanför Åbo Domkyrka en mulen höstdag.
Det blir en annorlunda jul för polisen i sydvästra Finland i år. En polisbil står parkerad på Domkyrkotorget utanför Åbo Domkyrka en mulen höstdag. Bild: Linus Hoffman/Yle Polisen i Finland,polisen,Polis,polisfordon,poliser,Åbo,Åbo domkyrka

Polisen i sydvästra Finland förväntar sig en hektisk jul.

Polisen förbereder sig på fler utryckningar till hemmen än vanligt. Samtidigt förväntar man sig färre utryckningar till offentliga platser, och läget på landsvägarna tror man också kommer vara att vara relativt lugnt.

I år utlyses även julfreden i Åbo utan publik, och polisen kommer att finnas på plats för att se till att allt går till som det ska.

- Polisen kommer att vara på plats för att se till att människor inte samlas på området, säger kommissarie Reijo Pennanen vid sydvästra Finlands polisinrättning i ett pressmeddelande.

Publik under julfreden i Åbo 2018.
I år kommer Gamla stortorget att stå tomt när julfreden utlyses. Publik under julfreden i Åbo 2018. Bild: Lina Frisk / Yle Åbo,julfreden i Åbo,julfreden från Åbo 2018

Ta det lugnt i trafiken och se till att bilen är i skick

Polisen påminner även om att det nu gäller att undvika onödiga resor i hela landet på grund av coronaläget.

- Speciellt det här året är det bra att använda julledigheten för att ta det lugnt och tillbringa tid med sina nära och kära. Om man trots allt måste ge sig ut på vägarna, är det även viktigt att tänka på att reservera tillräckligt med tid för resan, säger kommissarie Tuomo Katajisto.

Onödig rusning leder ofta till ökade hastigheter och trängsel i trafiken. Det kan även uppstå otålighet som leder till riskabla omkörningsbeslut.

Enligt polisen är det dessutom det bra att kontrollera bultarna på de nyligen utbytta vinterdäcken, se till att bilens strålkastare fungerar som de ska, och fylla på med vindrutespolvätska. Det är också viktigt att komma ihåg hastighetsbegränsningarna och att se till att alla i bilen använder säkerhetsbälte.

- Det lönar sig också att se till att man har 112 Suomi - appen i sin telefon. Med hjälp av den kan nödcentralen direkt få reda på var personen som ringer nödsamtalet befinner sig, säger Katajisto.

Läs också