Hoppa till huvudinnehåll

Mikael Granlund har tecknat ett NHL-kontrakt – får gå ner i lön rejält i sin tidigare klubb

Mikael Granlund i Nashvilles tröja.
Mikael Granlund i Nashvilles tröja. Mikael Granlund i Nashvilles tröja. Bild: Danny Murphy / Icon Sportswire / AOP Mikael Granlund

Med tre veckor till säsongsstarten i NHL har Mikael Granlund hittat en klubb. Det blir åtminstone ett år till i Nashville Predators som Granlund flyttade till i februari 2019. Trots att finländaren inte fick spelet att stämma i klubben, blir det alltså en fortsättning i countrystaden, uppger många nordamerikanska källor.

Anfallsspelaren Mikael Granlund blev efter säsongen en obegränsad fri agent och hade för första gången möjlighet att välja och vraka bland kontraktserbjudanden.

Det nya kontraktet lät ändå vänta på sig. Med tre veckor till nedsläpp meddelas det från Nordamerika att Granlund kritat på ett ettårskontrakt med Nashville Predators som han har spelat för under de två senaste säsongerna.

Nashville har ännu inte gått ut med nyheten, men många NHL-insiders, bland dem Elliotte Friedman, har rapporterat om kontraktet. Det sägs vara ettårigt och värt cirka 3,75 miljoner dollar per säsong.

Finländaren har precis betat av ett treårskontrakt vars snittvärde var 5,75 miljoner per år.

Klubbytet ströp produktionen

Granlund påbörjar sin nionde säsong i NHL. Han inledde karriären i Minnesota Wild säsongen 2012–13. I februari 2019 ingick han in en spelaraffär och flyttade till Nashville. Samtidigt gick anfallaren Kevin Fiala åt motsatt håll.

De sista säsongerna i Minnesota (2016–17, 2017–18, 2018–19) var Granlunds bästa då han snittade runt 0,8 poäng per match.

I Nashville fick han det inte alls att stämma. Våren 2019 blev det 1 + 4 = 5 poäng på 16 matcher och säsongen 2019–20 17 + 13 = 30 poäng på 63 grundseriematcher.

Nashville bytte tränare under förra säsongen och under den nya coachen John Hynes gjorde Granlund bättre i från sig.

  • Med Peter Laviolette som tränare:
    51 matcher, 7 + 12 = 19
  • Med John Hynes som tränare:
    28 matcher, 11 + 5 = 16

Många klubbar uppges ha varit intresserade av Granlund efter att beskedet om NHL-starten kom. I spekulationerna har åtminstone Carolina Hurricanes, Columbus Blue Jackets och St. Louis Blues nämnts.

Granlunds kontrakt är ingen välkommen nyhet för en annan blåvit anfallare, Eeli Tolvanen, som försöker etablera sig i NHL. I Nashville har Granlund fortsättningsvis garanterat finskspråkigt sällskap i målvaktsduon Pekka Rinne och Juuse Saros.