Hoppa till huvudinnehåll

Tidig julklapp för HJK-fansen: Filip Valenčič återvänder till klubben som han hamnade på kollisionskurs med

Filip Valencic i en duell med Rasmus Schüller.
I höstas spelade Filip Valencic mot HJK för FC Inter. Nu ansluter han till Helsingforsklubben. Filip Valencic i en duell med Rasmus Schüller. Bild: Matti Raivio/All Over Press Filip Valenčič

Ligamästaren HJK lyfter in en tung pjäs i truppen inför 2021. Lagom till jul presenterade klubben en gammal bekant – ligastjärnan Filip Valenčič.

HJK fyller på sin offensiv med ett starkt namn i fotbollsligan. Offensive mittfältaren Filip Valenčič är klar för en comeback i Helsingforslaget.

Valenčič har skrivit på ett kontrakt för nästa år och dessutom finns en option för 2022.

– Jag är väldigt glad över att vara tillbaka. Jag ska göra allt för att vi upprepar dubbeln från i år och att vi tar oss långt i Europaspelet, säger Valenčič på klubbens webbplats.

Valenčič kom till HJK sommaren 2017 från PS Kemi. Han avslutade säsongen som mästare och blev vald till ligans bästa spelare.

Osams med Lehkosuo

Nästa sommar hamnade slovenen på kollisionskurs med dåvarande tränaren Mika Lehkosuo. Valenčič valde att flytta till Norge, men 2019 var han tillbaka i Finland och spelade på lån i silverlaget FC Inter.

Han vann skytteligan och blev vald till ligans bästa spelare det året igen. Förra hösten spelade Valenčič i Inter, men efter säsongsavslutningen har han stått utan kontrakt.

– Han ger oss ett hot framåt och bidrar med kvalitet på sista tredjedelen. Hans egenskaper kompletterar vår trupp. Det känns bra att vi får med honom från säsongsstarten, säger HJK:s sportchef Miika Takkula.

Tanaka stannar

Senare på onsdagen kom HJK med ytterligare en julklapp till fansen. Japanske mittfältaren Atomu Tanaka fortsätter i klubben tills sommaren, meddelar de regerande mästarna.

Tanaka, 33, är inne i sin andra HJK-sejour. Mittfältaren representerade klubben mellan 2015 och 2017 och återvände till förra säsongen.

I HJK har Tanaka vunnit både ligan och cupen två gånger.

– Alla vet Atoms nivå som spelare och proffs. I början av förra säsongen syntes en viss matchbrist, men mot slutet av säsongen såg vi den Atom som vi är vana att se, en spelare som hjälper laget i alla faser, kommenterar Takkula.