Hoppa till huvudinnehåll

Två Hells Angels-medlemmar får livstids fängelse för mord - dödade 25-årig medlemskandidat i Esbo

Människors fötter framför en bil i mörkret. Bilen har ljusen tända.
Männen döms till livstids fängelse för att ha mördat en 25-åring i Storåker i Esbo tidigare i år. Arkivbild. Människors fötter framför en bil i mörkret. Bilen har ljusen tända. Bild: Henrietta Hassinen / Yle brottslighet,organiserad brottslighet,ungdomsbrottslighet,Gäng,stöld,bedrägeri

Två medlemmar i Hells Angels döms till livstids fängelse för att ha mördat en 25-åring i Storåker i Esbo tidigare i år. Bakgrundet till mordet var att offret, som varit medlemskandidat, ansågs ha agerat emot Hells Angels, betett sig respektlöst och förlorat gruppens förtroende.

Männen, födda 1980, dömdes för mordet på en 25-åring, som sköts i Storåker i Esbo i juli i år. Offret dog senare på sjukhuset av sina skador.

Båda männen nekade till att ha mördat offret.

De två männen dömdes till livstids fängelse för mord. Därtill ska de tillsammans betala totalt 48 000 euro till offrets anhöriga i skadestånd och kompensation.

Västra Nylands tingsrätt gav domen på onsdagen.

Tingsrätten anser att männen dödade offret efter seriösa överväganden och enligt en preliminär plan.

En av männen dömdes också för ett skjutvapenbrott och ett narkotikabrott. Den andra mannen dömdes för skjutvapenbrott, förande av fortskaffningsmedel utan behörighet, straffbart bruk av narkotika och rattfylleri.

Offret ville med i gruppen men förlorade förtroendet

Enligt åklagaren åkte männen från Hells Angels klubbhus till 25-årigen kring halv nio på kvällen den 7 juli. Offret sköts sedan i närheten av sitt hem.

Offret hade enligt åklagaren varit en potentiell medlem till gruppen och hade rekommenderats av en av männen.

Gruppen hade trots det beslutat att utesluta offret. Offret hade också beordrats att flytta bort från huvudstadsregionen under sommaren 2020, vilket offret inte gjorde.

Bakgrundet till mordet var att offret ansågs ha agerat emot gruppen, betett sig respektlöst och förlorat gruppens förtroende.

Männen hade enligt försvaret ursprungligen åkt för att träffa 25-åringen för att ta tillbaka det som länkade offret till klubben, bland annat nycklar till klubblokalen.

Enligt männen handlade skottet om självförsvar. Mannen som sköt erkänner att han avfyrade två skott, men enligt försvaret först efter att offret först hade attackerat männen.

Domen har inte ännu vunnit laga kraft.