Hoppa till huvudinnehåll

Vasa stad gör gott för fyrverkeripengar – går till företag och välgörenhet

Vasa stads logo nere vid vattnet.
Vasa stad gör i årets reklamkampanj anspråk på epitetet Världens lyckligaste stad. Genom kampanjen hoppas man locka nya invånare till staden. Vasa stads logo nere vid vattnet. Bild: Yle/Johanna Ventus Vasa,lyckliga vasa

Inget ont som inte för något gott med sig. Så kan man kanske karaktärisera den julkalender som organiserats för Vasaborna i år.

Ursprungligen hade staden budgeterat 3 000 euro för ett traditionellt fyrverkeri på nyårsafton, men på grund av coronapandemin har det evenemanget inhiberats.

I stället beslöt staden, som i år satsar stort på en PR-kampanj som lyfter upp Vasa som en sällsynt fin plats att bo på, att organisera en annorlunda julkalender. Pengarna för fyrverkerierna används som stöd både till lokala företag och välgörenhetsorganisationer.

Vasaborna har först och främst via julkalendern fått små uppgifter som resulterat i att de delat ut lycka i omgivningen där de bor. Fram tills den 18 december hade totalt 786 små lyckouppdrag blivit utförda.

Julkalendern avslutas på julafton då staden, som tack för Vasabornas engagemang, donerar fyrverkeripengarna till välgörande ändamål.

Ville inte välja bara ett ändamål

Vasa stads kommunikationschef Leena Forsén skriver i ett pressmeddelande varför man har valt att genomföra projektet just på så sätt att staden köper presentkort hos lokala företag.

"Vi har många välgörenhetsorganisationer, som alla gör ett verkligt viktigt arbete. Vi ville inte välja bara ett objekt, utan dela ut det goda så vidsträckt som möjligt. Alltså beslöt vi stöda lokala företag och välgörenhetsorganisationer genom att köpa presentkort till ett värde av 150 euro hos tjugo företag."

Leena Forsén, kommunikationschef vid Vasa stad.
Lycka är bäst när man delar den, Leena Forsén. Leena Forsén, kommunikationschef vid Vasa stad. Bild: Yle/Markus Bergfors Vasa,kommunikationschefer,leena forsén

Företagen donerar i sin tur presentkorten vidare till en valfri välgörenhetsorganisation eller -stiftelse.

"På detta sätt stöder vi både lokala företag och den välgörenhetsorganisation företaget beslutar rikta presentkortet till. Lyckan är bäst när man delar den med någon", säger Forsén enligt pressmeddelandet.

Läs också