Hoppa till huvudinnehåll

Julgubben har lika mycket jobb på julafton som tidigare trots corona - “Det behövs lite av det gamla i det nya normala”

Tonttutyttö katsoo tietokoneelta etäyhteydellä joulupukkia.
I år får en del av tomtarna hålla kontakt med barnen via datorn. Arkivbild. Tonttutyttö katsoo tietokoneelta etäyhteydellä joulupukkia. Bild: Petri Aaltonen / Yle julgubben,Tomte,jul,ansiktsmasker,datorer

I dag tar Jussi Laaksonen från Karis på sig julgubbens röda dräkt och ett vitt skägg. Den delen är som vanligt den här julaftonen, men resten av dagen är annorlunda på grund av coronaepidemin.

Jussi Laaksonen har varit julgubbe hemma hos familjer sedan 1991, och i år får han tänka om när det gäller det årliga uppdraget den 24 december.

Jussi Laaksonen.
Jussi Laaksonen byter skepnad på julafton. Då blir han julgubbe. Jussi Laaksonen. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Karis,Raseborg,Västnyland,Jussi Laaksonen

Julgubben Laaksonen har olika sätt att besöka familjerna i Raseborg: på några ställen går han in i hemmen och på andra önskar han god jul utanför husen.

- Jag har låtit kunderna bestämma hur de vill ha det. Det är så trista tider att en del vill att julgubben kommer in, så det finns lite av det gamla i det nya normala.

- Då håller jag avstånd och är där kanske drygt fem minuter.

Barn glada över digitalt möte med julgubben

Andra familjer har bett att julgubben hälsar på utomhus, eller i en inglasad veranda.

- Så här är det nu, man måste bara ta det som det är.

Julgubben vinkar
I år åker julgubben rallybil, kan Jussi Laaksonen avslöja. Julgubben vinkar Bild: Johan Ljungqvist julgubben,Jussi Laaksonen

Nytt för i år är två digitala möten med barnfamiljer.

- Några kompisar i Esbo och Vanda kom på idén med digitala möten eftersom de vet att jag är julgubbe. De har redan berättat för barnen att de kommer att möta julgubben via datorn och de tycker det är tufft att de ska ha ett möte med julgubben.

Julgubbe i rallybil

Jussi Laaksonen har lika många uppdrag i år som tidigare år trots epidemin.

- Det är lite överraskande. Jag har det första uppdraget redan klockan 11.

En julgubbe måste ju ta sig fram på något sätt. Det klassiska är med renar, men numera vet man aldrig om det är en vit jul eller inte, så julgubben Laaksonen har bestämt sig för att använda en rallybil.

- Jag lånar rallyföraren Marcus Grönholms rallybil. Det här har filmats och jag visar det på mina konton på sociala medier på julafton.