Hoppa till huvudinnehåll

Sibbospelet var ett kärt tidsfördriv i många familjer på 80-talet - inspirerades av Afrikas stjärna och vikingasägner

Kvinna i svart munskydd sitter vid köksbord och håller på med att kasta en tärning ovanpå en spelplan föreställande Sibbo.
Katarina Pihlflyckt spelade Sibbo-vargen som barn och tänker nu visa spelet för sin egen son. Kvinna i svart munskydd sitter vid köksbord och håller på med att kasta en tärning ovanpå en spelplan föreställande Sibbo. Bild: Yle / Mira Bäck brädspel,katarina pihlflyckt

Brädspel är en klassisk julklapp, och något många familjer sysselsätter sig med under julhelgen. Känner du till att Sibbo har ett eget spel, Sibbo-vargen?

Sibbospelet var ett kärt tidsfördriv i många familjer på 80- och 90-talen, men fungerar det i dag?

Yle Östnylands reporter fick pröva på spelet en mysig morgon i december.

- Vi grävde nyligen fram det här ur gömmorna med min syster. 1987 står det att spelet är tryckt och jag kommer ihåg att vi fick det i slutet av 80-talet. Vi spelade det jätteofta hemma med familjen, säger Katarina Pihlflyckt.

Hon minns att de flesta av hennes vänner också hade spelet hemma. Spelet skapades av Sibbo ungdomsförbund, SUF, och såldes av olika lokala föreningar.

- Det var väl en stor hit då i slutet av 80-talet, sedan har det långsamt fallit i glömska. Jag hade inte sett det på tjugo år innan vi hittade det igen, säger Pihlflyckt.

Hon skrev nyligen om spelet på Facebook och fick många svar. Lite senare diskuterades spelet också i en Facebookgrupp inriktad på Sibbos lokalhistoria.

Många tycks ha varma minnen av spelet. Kanske det är dags att leta fram det ur gömmorna ifall du också råkar ha det i garderoben eller på vinden?

Dags att testa

Trots den långa pausen är Pihlflyckt på hugget när vi ska pröva Sibbo-vargen. Hon har färdigt brett ut spelplanen på sitt köksbord och tagit fram alla delar.

I rummets hörn står en julgran och på köksbordet lyser julljusstaken. Stämningen är det åtminstone inget fel på.

Själva spelplanen är ganska stor och går inte att vika ihop så som de flesta moderna spel, utan kan till exempel förvaras hängande i den stora plastpåsen spelet kom i.

Bild på ett brädspel föreställande Sibbo och en hand som flyttar en spelpjäs.
På den tredimensionella spelplanen är Östersundom fortfarande en del av Sibbo. Bild på ett brädspel föreställande Sibbo och en hand som flyttar en spelpjäs. Bild: Yle / Mira Bäck brädspel,Brädspelet Sibbo-vargen

Spelplanen föreställer Sibbo och man har märkt ut olika byar, sevärdheter och platser där spelaren kan handla lokala varor eller hålla på med någon hobby.

Det går till exempel att rida i Savijärvi eller att köpa fil i Söderkulla.

Tanken är att spelarna börjar i någon av städerna utanför kommunen för att sedan försöka samla på sig tre kort från sevärdheter man besökt och två kort var från saker man köpt eller hobbyer man testat under spelets gång.

- Du köper produkter från olika lokala företag, och förstås potatis och fisk som kanske kan identifieras som typiskt Sibbo, säger Pihlflyckt.

Närbild på brädspelet Sibbo-vargen med en tärning och en spelpjäs. På bilden syns målet där en viking väntar med en vargsvans i handen.
När spelaren väl kommer i mål har hen förtjänat sin vargsvans. Sluga Sibbe ger den dock inte utan att få en bra slant i utbyte. Närbild på brädspelet Sibbo-vargen med en tärning och en spelpjäs. På bilden syns målet där en viking väntar med en vargsvans i handen. Bild: Yle / Mira Bäck brädspel,Brädspelet Sibbo-vargen

Efter att spelaren samlat på sig allt som behövs gäller det att så snabbt som möjligt ta sig till Sibbo ödemark (nuvarande Sibbo storskog) där vikingen Sibbe överräcker en vargsvans i utbyte mot 100 mark.

Enligt legenden var det Sibbe som lade grunden till kommunen när han tog i land i mynningen av Sibbo å och grundade Sibbesborg.

Chanskort och snälla vikingar

Om spelpjäsen landar på en orange cirkel gäller det att lyfta ett chanskort. Det är spännande, för man vet aldrig om kortet hjälper eller stjälper ens spel.

Har man tur kanske Sibbe ger spelaren en skatt samt skjuts till valfritt ställe, har man otur kanske man hamnar i Kervo efter att en nyinflyttad Sibbobo gett felaktiga väganvisningar.

- Jess. "Du är sugen på något saltigt. Åk till skinkrökeriet i Tallmo och köp en palvad skinka för 20 mark". Det kan jag väl göra då, konstaterar Pihlflyckt och flyttar sin spelpjäs.

Närbild på chanskort ovanpå brädspelet Sibbo-vargen.
En del av chanskorten är ganska uppfinningsrika. Tryck på bilden för att se den större. Närbild på chanskort ovanpå brädspelet Sibbo-vargen. Bild: Yle / Mira Bäck brädspel,Brädspelet Sibbo-vargen

Spelet påminner om Afrikas stjärna och är ganska lätt att hänga med i.

- Man behöver inte kunna något om Sibbo för att spela det här spelet, men det kanske är roligare om man känner till kommunen, säger Pihlflyckt.

Åtminstone har reportern skoj även om Sibbokännedomen, särskilt när det gäller 1980-talet, inte är på samma nivå som Pihlflyckts.

Det kan hänga ihop med att reportern har tur med chanskorten och faktiskt råkar vinna spelomgången.

Spelet ger en bild av hurdant Sibbo var för 30 år sedan, vad man sysslade med, vilka företag det fanns och vilka ämnen som var aktuella.

Det är roligt att känna igen företag som fortfarande finns kvar, som den stora filtillverkaren i Söderkulla och lamptillverkaren nära Mårtensby.

Närbild på spelplanen till brädspelet Sibbo-vargen. På spelplanen har Nickby och olika byar märkts ut.
Lokala företag finns representerade. Närbild på spelplanen till brädspelet Sibbo-vargen. På spelplanen har Nickby och olika byar märkts ut. Bild: Yle / Mira Bäck brädspel,Brädspelet Sibbo-vargen

På spelplanen är Östersundom ännu en del av Sibbo och man kan åka dit för att handla Sibbobittiga.

En av sevärdheterna är ett vindkraftverk på Simsalö som Pihlflyckt inte ens minns att har funnits.

Efter en sökning på nätet berättar hon att man tydligen gjort försök med vindkraft där mellan 1984 och 1998.

En kvinna i svart munskydd sitter vid ett köksbord. På bordet ligger ett brädspel föreställande Sibbo.
Pihlflyckt spelade ofta brädspel som barn. Som åttaåring ville hon själv bli brädspelsmakare, inspirerad av bland annat Sibbo-vargen. En kvinna i svart munskydd sitter vid ett köksbord. På bordet ligger ett brädspel föreställande Sibbo. Bild: Yle / Mira Bäck brädspel,katarina pihlflyckt

Sibbo-vargen väcker en hel del minnen hos Pihlflyckt, till exempel när hon får i uppgift att betala tio mark per spelare och ordna saftkalas på Sibbesgården i Gesterby.

- Där har jag varit på hembygdsfest som barn, minns hon och börjar fundera på om det ännu ordnas fester på gården.

Spelet har ett stort nostalgivärde men också den som inte minns Sibbo från förr kan ha roligt åt chanskortens fyndiga formuleringar och spelmakarnas uppfinningsrikedom.

Pihlflyckt tänker pröva spelet med sin 4-åriga son och tror att spelet nog kunde hitta sin publik också i nutid, fast kanske i en lite förnyad version.

Inspiration från Afrikas stjärna

Sibbobon Christel Liljeström håller med.

- Jag skulle nappa på det, sedan skulle man kanske lite behöva titta över hur man skulle kunna vika ihop spelet och ha det i en mindre förpackning. Då på 80-talet var tekniken inte så bra att man kunde tänka på allt, säger Liljeström.

- Nog skulle det lite kittla att skapa spelet på nytt, fortsätter hon.

Fullmäktigeordförande Christel Liljeström från Sibbo.
Christel Liljeström är en av spelets skapare. Arkivbild. Fullmäktigeordförande Christel Liljeström från Sibbo. Bild: Yle/Katarina Lind politiker

I slutet av 80-talet var Liljeström aktiv i SUF. Hon är en av personerna som skapade spelet.

- Vi ville ju närmast ha en profileringsgrej för Sibbo och någonting som ungdomsförbundet kunde sälja och så att säga lyfta upp vargens svans.

Spelets skapare

  • Sibbospelet Sibbo-vargen publicerades 1987 av Sibbo ungdomsförbund SUF.
  • Spelets idé skapades av en arbetsgrupp bestående av Christel Liljeström, Sune Bergström, Hans Blomberg, Bruno Falk och Gunnar Isaksson.
  • Spelet illustrerades av Bo Melander.
  • Spelet är på tre språk: svenska, finska och engelska. Översättningen gjordes av Jukka Laakso.

En sak spelaren ganska snabbt lägger märke till är att spelet är tredimensionellt. Landområdena är lite högre upp än vattnet och det finns små gropar där spelpjäserna ska hoppa fram.

- Vi ville ha någonting nytt och det här är faktiskt det första tredimensionella spelet i pappersform, säger Liljeström.

Formuleringarna till uppgiftskorten skrev spelskaparna tillsammans.

- Vi var ju ett gäng med människor som hade lite spralliga idéer. När man sitter tillsammans och leker och spelar så kommer man på sådant, säger Liljeström.

Sibbos stjärna

Det här med att Sibbospelet, eller Sibbo-vargen som spelet egentligen heter, liknar det kända spelet Afrikas stjärna är inte en slump.

Kari Mannerla som skapade Afrikas stjärna var faktiskt med på ett hörn.

- Jag kommer ihåg att vi åkte dit en mörk kväll och satt i hans stuga någonstans i Borgå skärgård, berättar Liljeström.

Närbild på spelplan med spelpengar på.
Spelpengarna pryds förstås av Sibbovargen. Närbild på spelplan med spelpengar på. Bild: Yle / Mira Bäck brädspel,Brädspelet Sibbo-vargen

Mannerla har producerat många olika spel, men det Sibbogruppen fastnade för var just Afrikas stjärna.

- Därifrån började det spinna vidare med det här att man inte bara letar efter diamanter, utan också potäter och lite uppdrag med Sibboanknytning.

Sibboborna fick lov att ta avstamp i Mannerlas spel.

- Han hade nog ett finger med i det att vi kom på vad upplägget skulle utgå ifrån.

Afrikas stjärna
Afrikas stjärna är bekant för många. Det lanserades i Finland redan 1951. Afrikas stjärna Bild: YLE / Katja Solla Yle Oppiminen,Afrikas stjärna (spel)

Liljeström berättar att hennes eget exemplar av Sibbo-vargen varit i aktiv användning, både tillsammans med barnen och med annat umgänge.

- Jag tror att om jag har spelet på vinden så har jag knappast alla delar kvar, säger Liljeström.

Till all tur har hennes syster två exemplar av spelet, och Liljeström ska få ett av dem.

- Jag ska med stor glädje ta med det på julhelgen och ha mina vuxna barn att spela med mig, säger Liljeström.

Hon är nyfiken på hur de tar emot spelet, om det ännu känns relevant för dem.

Museimöss och Pörtöpirater

Det finns också andra lokala östnyländska brädspel, till exempel Borgåspelet där spelarna ska svara på frågor om staden.

Närbild på frågekort och spelplan som hör till Borgåspelet. På frågekortet står det: "Vilka är slaktarna från Borgå? Butchers, dvs laget som spelar amerikansk fotboll".
I Borgåspelet ska spelarna svara på frågor för att ta sig framåt. Närbild på frågekort och spelplan som hör till Borgåspelet. På frågekortet står det: "Vilka är slaktarna från Borgå? Butchers, dvs laget som spelar amerikansk fotboll". Bild: Yle / Frida Frankenhaeuser brädspel,Borgåspelet

I det relativt nya spelet Skärikrig är målet att erövra Pörtö skärgård i Borgå. Tidningen Östnyland skrev om spelet 2017.

Dessutom finns brädspelet Museimöss på äventyr i Östnyland som Yle Östnylands reportrar testade 2014.