Hoppa till huvudinnehåll

"Snudd på poetiskt": Årets idrottsögonblick var solklart – årets idrottare delade däremot åsikterna då Yle Sportens panel sammanfattade 2020

Amanda Rantanen kan inte tro det efter att ha gjort segermålet mot Skottland på stopptid.
Amanda Rantanens mål på stopptid är det ögonblick Yle Sportens panel lyfter upp som den stora höjdpunkten 2020. Amanda Rantanen kan inte tro det efter att ha gjort segermålet mot Skottland på stopptid. Bild: imago sport/ All Over Press Amanda Rantanen

Svensken som nådde "historiskt himmelska höjder", landslaget som gjorde succé, och Rantanen och ”guds näsa” – där tre av punkterna som fick Yle Sportens panel att nicka samstämmigt. När 2020 ska knytas ihop är panelen ense: i skräpkorgen ska året inte kastas och årets idrottare är definitivt värd sin utmärkelse. Men vem som ska ta hand om priset? Där gick åsikterna isär.

– Jag minns hur befriande och skönt det var att för första gången efter lockdownen och långa pausen få gå på liveidrott igen, inleder Christian Vuojärvi Yle Sportens årskrönika 2020.

Coronapandemin, "det värsta man upplevt", "en kalldusch", "horribelt", men samtidigt en bra påminnelse om hur viktig idrotten är för var och en. Så sammanfattar Yle Sportens panel tiden då idrottsvärlden gick i stå och hur otroligt skönt det var då den gjorde comeback någon månad senare.

"Det galna sportåret 2020" som Yle Sporten presenterade i januari blev tokigt, men inte alls som vi tänkt oss. De stora mästerskapen uteblev men bänkidrottarna har trots det fått gotta sig i en mängd fina evenemang och prestationer.

Inte minst inom friidrotten där panelen var väl ense om det stora utropstecknet internationellt:

Armand "Mondo" Duplantis.

"Generationsöverskridande superstjärna"

Den svenska stavstjärnans inomhussäsong började med ett svenskt inomhusrekord för att bara några dagar senare följas upp av ett nytt världsrekord då han i Polen klarade 617.

– Att Duplantis sedan bara en vecka senare ännu förbättrar det till 618, det är stort. Bragdguldets motivering var "för historiskt himmelska höjder" och det är ju precis vad det är och lägg till hur lätt det ser ut när han gör det så är det ännu mer imponerande, säger Felicia Grönholm.

En glad Armand Duplantis lyfts upp med en bukett i handen.
Armand Duplantis har hyllats stort för sin säsong då han slog både världsrekordet och utomhusrekordet. En glad Armand Duplantis lyfts upp med en bukett i handen. Bild: imago images/Chai v.d. Laage/ All Over Press Armand Duplantis

Duplantis fullbordade ännu sitt stora år med att förpassa Sergej Bubkas 26 år gamla utomhusrekord till historieböckerna då han efter många försök under hösten i Rom till sist klarade höjden 615.

– Sergej Bubka och det här med stav och över sex meter är ju så mytomspunnet. Det är något väldigt väldigt speciellt. Att någon ska komma, lite från ingenstans, på några år och göra de här prestationerna med den lätthet och den tekniska fulländning som han gör det – trotsar fysikens lagar och bara presterar, med marginal – det är otroligt imponerande. En generationsöverskridande superstjärna, säger Antti Koivukangas.

– Det är häpnadsväckande och det gör mig så glad att han verkligen verkar njuta av stunden. Han idrottar och verkar älska det. Han biter inte ihop tänderna utan han är där för att prestera för publiken och för sig själv. Och det roliga är ju att det verkar som att det finns mer att ta, säger Christian Vuojärvi och menar att Duplantis är årets idrottare globalt i hans böcker.

Finländska rekord på löpande band i sommar

Det var ändå inte bara på den globala arenan som friidrotten bjöd på glädjande stunder. Sommarsäsongen fick en riktig pangstart i Finland.

Släggkastarna Krista Tervo, Silja Kosonen och Aaron Kangas drog till med rejäla rekordförbättringar direkt i säsongspremiären, och samtliga fortsatte rada upp rekord under senare delen av sommaren:

Två finländska rekord för Tervo, U20-rekord och rekordförbättring på över sju meter för tonåringen Kosonen, och släggbågar i världsklass av Kangas som bättrade på med närmare fem meter i år.

Aaron Kangas kastar slägga.
Aaron Kangas noterades som bäst för 79,05 i år – det tredje bästa resultatet genom tiderna i Finland. Aaron Kangas kastar slägga. Bild: Matti Raivio/All Over Press friidrott

Även Kristian Pulli slog till med ett pangresultat i säsongsdebuten. Jättehoppet mätte 827 och förpassade Tommi Eviläs finländska rekord med tio år på nacken till historieböckerna.

Dessutom slogs det en hel rad finländska rekord i lite udda grenar.

Även inom häcklöpningen blev det en fin sommar trots att det inte slogs något nytt finskt rekord. Annimari Korte löpte ett av karriärens bästa lopp redan i premiären och bättrade ännu på under sommaren. Säsongsbästa blev till slut 12,76 och i augusti knep hon äntligen sitt första FM-guld.

Kortes fortsatta fina form får Antti Koivukangas att namnge henne till sitt val för årets idrottare. För ja – trots att stora mästerskap uteblev var Yle Sportens panel fullständigt överens om att en årets idrottare skall utses även i år.

Tre åsikter – tre val för årets idrottare

Att Annimari Korte slog det finländska rekordet i fjol gör ingenting enligt Koivukangas.

– Hela storyn gör att det för mig skulle vara läge att välja henne: Det är en oerhört internationellt tuff gren, hon är en tjej som tar plats, är positiv och har en fin story bakom sig med år av problem och har nu fått genombrottet till internationell elit, motiverar han sitt val.

Felicia Grönholms val faller däremot på golfspelaren Sami Välimäki som gjort en fin debutsäsong på Europatouren och gjorde finländsk historia på herrsidan genom att vara 11:e totalt och till sist ännu knipa Sir Henry Cotton Rookie-priset som årets nykomling på touren.

Lukas Hradecky i landslaget.
Lukas Hradecky var en av de stora nyckelspelarna för fotbollsherrarna som slutade tvåa i sin grupp i Nations League i år. Lukas Hradecky i landslaget. Bild: EPA Lukáš Hrádecký,Finlands herrlandslag i fotboll

Christian Vuojärvis val faller på landslagsmålvakten Lukas Hradecky som varit en bärande pjäs så väl i landslaget som i sitt Bayer Leverkusen.

– Det är inte vardagsmat att vi har en finländare som inte bara är den absoluta nyckelspelaren i ett väldigt framgångsrikt finländskt fotbollslandslag, men dessutom spelar i ett av topplagen i en av toppligorna i Europa.

"Amanda Rantanen alla gånger"

När det kommer till årets idrottsögonblick var panelen ändå ense: ingen kommer glömma Amanda Rantanens mål på stopptid i den andra EM-kvalmatchen mot Skottland.

– Jag kollade listan över nominerade och tänkte "hmm, tja, njä" och kom fram till Amanda Rantanens ögonblick har allting: Flankerat av ett fantastiskt referat, pulshöjande, dramatiskt och oväntat i slutet.

– Det är ju snudd på poetiskt. Någon på Twitter hade ju gjort världen en tjänst och satt till Titanic-musiken till videon på målet och det blir ännu bättre. Amanda Rantanen alla gånger, slår Koivukangas fast och får medhåll av både Grönholm och Vuojärvi.

De två sistnämnda är dessutom överens om vem som i år borde ta hem priset som årets lag.

– Två segrar över Skottland i EM-kvalet avgjorde det – damlandslaget tycker jag har förtjänat det priset, slår Grönholm fast.

– Exakt, och för att föra diskussionen vidare så tycker jag att Anna Signeul är årets tränare, säger Vuojärvi.

– Med Anna Signeul har Finland tagit klivet upp igen bland de nationer som i allra högsta grad kämpar om platser i slutspel och förhoppningsvis gör väl ifrån sig där. Det finns nya talanger som på något sätt igen känns fräscha. Sett till damlandslaget i fotboll, deras historia och den metamorfos som laget har haft under Signeuls ledning så hatten av till många involverade där, fortsätter han.

I hopp om stora mästerskap 2021

När panelen får avsluta årskrönikan med önskemål för 2021 nämns givetvis bland annat ett lugnare läge vad gäller pandemin och att idrottsverksamheten kan fortsätta på alla nivåer från juniorer till proffs till hobbyverksamhet.

Men samtliga hoppas även på stora mästerskap nästa år.

– Det arrangerades ju åtminstone handbolls-EM i år som jag fick njuta av i både januari och december. Men nästa år kunde det gärna vara ännu fler stora mästerskap, säger Grönholm.

För Koivukangas finns det en klar höjdpunkt: fotbolls-EM.

– Jag behöver bara fokusera på en match nästa år fotbollsmässigt: Finland mot Belgien i EM. Ge mig den matchen. Jag behöver den matchen. Hela världen behöver den matchen. Sen är jag nöjd, säger han.

– Jag hoppas EM-slutspelet får upplevas med publik på plats och att hoppet skulle leva åtminstone ända till den sista gruppspelsmatchen så att Finland inte är en total slagpåse i den här väldigt tuffa gruppen, säger Vuojärvi.

Läs också