Hoppa till huvudinnehåll

Soldater och brandmän hjälper till att testa långtradarförare som sitter fast i Storbritannien

Långtradarchaufför coronatestas i hamnen i Dover.
Testningsoperationen i långtradarkön har gått trögt. Långtradarchaufför coronatestas i hamnen i Dover. Bild: ANDY RAIN/ EPA Dover,koronaviruspandemi

Också franska brandmän har nu anlänt till hamnstaden Dover i Storbritannien för att bistå i den enorma operationen att coronatesta långtradarförare, uppger The Guardian. Redan tidigare skickades hundratals brittiska armésoldater till platsen.

Tusentals långtradarförare väntar fortfarande på att få köra över till Frankrike. Många tvingas sannolikt tillbringa också juldagen i sina fordon i väntan på testning.

Brittisk hälsovårdspersonal och militären har utfört snabbtester i hamnen i Dover.

Testningen har inte förlöpt enligt planerna på grund av för liten testningskapacitet. Allt har tagit mycket längre tid än vad som lovats till chaufförerna som sitter fast i långtradarkön.

I onsdags tilläts endast omkring hundra chaufförer åka över Engelska kanalen. I går vid middagstid hade drygt 2 000 tester tagits, men endast omkring 700 fordon hade tillåtit åka iväg från Storbritannien.

Muterat virus bakom köerna

Över 2 800 långtradare har köat utanför hamnen i Dover på tillfälliga parkeringar i grevskapet Kent i södra England.

Frankrike stoppade i söndags alla resor från Storbritannien för 48 timmar på grund av den nya coronavirusmutationen som sprider sig snabbt i bland annat London.

Frankrike meddelade i tisdags att frakttrafiken mellan Storbritannien och Frankrike kan återupptas, men kräver dock ett färskt negativt coronatest av chaufförerna.

Enligt världshälsoorganisationen WHO är den nya varianten 40 till 70 procent mer smittsam än den tidigare varianten.